Storsatsning på svenska marknaden med finska foodtech succén Chefstein
Hem NYHETERFÖRETAGSNYHETER Storsatsning på den svenska marknaden med finska foodtech succén Chefstein

Storsatsning på den svenska marknaden med finska foodtech succén Chefstein

Publicerat av: Redaktionen

Klimatsmart val med Chefstein – minskar matsvinnet med minst 20 procent

Sverige är ledande inom foodtech i Norden.

Nu satsar finska Fredman Group, företaget bakom SaaS-lösningen Chefstein, på att etablera sig i landet, främst inom restaurangkedjor med fasta erbjudanden såsom hamburgerkedjor, sushibarer, kinarestauranger etcetera. Chefstein underlättar och effektiviserar rutinarbetet i professionella kök och minskar matsvinnet med minst 20 procent. I hemlandet Finland är Chefstein marknadsledande med cirka 2000 kök till kunder inom foodtech, varav nära hälften har valt Chefstein.

Det digitala managementverktyget Chefstein bidrar genom automatisering av restaurang- och storkök till att övervaka och optimera processer och därmed spara tid, energi och pengar, samt garanterar hög nivå på hygienen och minskar matsvinnet med minst 20 procent.

–Chefstein har gjort succé i Finland. Kockarna får mer tid över att skapa fantastiska maträtter, säger Arto Mustikkaniemi, kommersiell chef internationella affärer Fredman Group. Chefstein tar hand om de många nödvändiga och obligatoriska mätningar som måste göras i professionella kök. Den automatiserade rapporteringen ökar säkerheten, minskar matsvinnet och ger mer plats för kockar att fokusera på att tillreda välsmakande och näringsriktiga måltider.

 

Fredman har lång erfarenhet av foodtech även före Chefstein, ända sedan år 2004. Företaget har utvecklat digitala verktyg under 20 år. Sakernas internet var med från starten med trådlösa sensorer som garanterar rätt temperatur vid tillagning, transport och uppvärmning.

–Med Chefstein hjälper vi kunderna att sätta upp en övervakningsplan (HACCP) som vi sedan digitaliserar. Principen är att kallt är kallt och varmt är varmt, att till exempel kylrum av olika slag har rätt temperatur och förvarade livsmedel är säkra. Vi har mätverktyg för att kontrollera att alla ytor är rena och får resultat inom 20 sekunder. Tanken är att snabbt upptäcka och genast åtgärda problem innan de orsakar skada, säger Per-Henrik Hagberg, Vd Fredman Group.

Inom livsmedelsindustrin är kontrollen noggrann från råvara till tillverkning. Men i många kök kan allt bli manuellt igen, även om kraven är de samma. Kött bör till exmepel förvaras under samma förhållanden var man än är för att det ska hållas färskt. Vissa regler för livsmedelssäkerhet skiftar mellan länder och Fredman skräddarsyr systemen efter varje kunds behov.

Storsatsning på svenska marknaden med finska foodtech succén Chefstein

–Potentialen är stor eftersom Chefstein kan skalas upp i molnet, även om fysiska sensorer och andra tillbehör krävs för automatiseringen. Försäljning, marknadsföring och vissa after sale-funktioner måste vara lokala, säger Per-Henrik Hagberg. Sverige är ledande inom foodtech i Norden, men endast ett fåtal av företagen inom sektorn erbjuder digitaliserade processer, särskilt vad gäller automatisering av återkommande uppgifter för professionella kök. Det finns alltså utrymme för oss i Sverige. Vår plan är att expandera i Norden, sedan i Europa.

I Sverige är det i första hand kommersiella restaurang- och hotellkedjor som vi vill bistå med standardiserade processer i deras kök, som är de primära målen för Chefstein. Men samtidigt har lösningen på sikt mycket att erbjuda offentliga inrättningar som skolkök, hälso- och sjukvård och äldreomsorg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00