Största fibersatsningen på 10 år ska locka hit världens största techbolag
Hem Nyheter Största fibersatsningen på 10 år ska locka hit världens största techbolag

Största fibersatsningen på 10 år ska locka hit världens största techbolag

Publicerat av: Redaktionen

GlobalConnect kraftinvesterar i Nordens framtida digitala infrastruktur.

Med start under hösten bygger bolaget en ny digital E4:a från Berlin till Luleå för att möta de höga krav som finns från några av världens största bolag.

– Det är den enskilt största digitala infrastruktursatsningen i Sverige på tio år och innebär att Sverige kommer att kunna fortsätta locka till sig de globala techjättarna, då digital infrastruktur är en central förutsättning för fortsatt etablering, säger Regina Donato Dahlström, vd för GlobalConnect Sverige.

Sverige och Skandinavien har de senaste åren blivit hemvist för några av världens största digitala bolag och allt fler techjättar vänder blickarna norrut för placering av datacenters och serverhallar. Här finns kyla, grön el, gott om yta och en i grunden god digital infrastruktur.

För att möta de krav som storbolagen ställer när det gäller digital infrastruktur samt svenskarnas ökade behov stabil uppkoppling, investerar GlobalConnect nu över 500 miljoner kronor i att bygga en ny digital E4:a. Motorvägen kommer att byggas från Berlin via Bornholm, Öland, Gotland, Stockholm och hela vägen längs E4:an via Luleå och upp till Haparanda. Arbetet är planerat att starta under hösten och beräknas bli klart i etapper med slut hösten 2022.

Det omfattande projektet kan liknas med en digital E4:a och är i praktiken en utrullning av fiberkabel som kan hantera tre miljoner gånger mer data än vad som är möjligt via en vanlig fiberuppkoppling till ett privat hushåll. Den här typen av digitala motorvägar är centrala för att kunna transportera stora mängder data in och ut genom hela Sverige, och ut till Europa och resten av världen.

Största fibersatsningen på 10 år ska locka hit världens största techbolag

Regina Donato Dahlström

– Idag pratar många om framtidens digitala samhälle, om självkörande bilar och 5G. Men för allt det behövs ett starkt och stabilt fibernät som förser hela landet med nödvändig datakapacitet. I dialog med den svenska regeringen inväntar vi nu ett par tillstånd som kommer att definiera den exakt rutten för E4:an som kollar ihop Sverige med kontinenten, säger Regina Donato Dahlström.

Den 10 juni släppte Post- och telestyrelsen (PTS) sin årliga rapport och uppföljning av regeringens bredbandsstrategi där man primärt tittar på investeringar i fasta och mobila nät.

Med investeringar på 3,1 miljarder kronor under 2020 var GlobalConnect, under varumärket IP-Only, den klart största investeraren i bredbandsinfrastruktur i Sverige följt av Telia som investerade 1,9 miljarder.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>