Strategisk användning av data – nyckeln till att minska digitaliseringsgapet
Hem Teknik Strategisk användning av data – är nyckeln till att minska digitaliseringsgapet

Strategisk användning av data – är nyckeln till att minska digitaliseringsgapet

Publicerat av: Redaktionen

Pandemin tvingade många företag att flytta verksamhet online och påskynda digitaliseringsprojekt som annars kanske legat flera år i framtiden.

Även om det var en omställning som för många som inledningsvis gav upphov till flera utmaningar, har förflyttningen visat sig leda till mer effektiva arbetssätt.

Ny teknologi som AI, 5G och Internet of Things (IoT) har gjort mycket för att förbättra effektiviteten ute i verksamheten.

Automatisering och nya smarta och uppkopplade lösningar bidrar till ökad effektivitet i ett stort antal branscher, från traditionell basindustri hela vägen till tjänstesektorn och upplevelseindustrin.

Trots detta ser vi samtidigt en tydlig utveckling där en del organisationer kommit långt på sin digitala resa, medan andra halkar efter. Om denna utveckling fortsätter kommer klyftan mellan de som gör och de som inte gör – mellan de som har och de som inte har – bara att fortsätta växa. Men att överbrygga den behöver inte vara så tungt och krävande som många tror.

Även om resan dit sett väldigt olika ut – och i varierande grad varit ett resultat av strategiska satsningar och effekten av mer eller mindre framtvingade implementationer av modern teknologi – har de flesta organisationer redan kommit ur startblocken. Att överbrygga klyftan handlar således inte om att påbörja en digitalisering, det handlar om att hantera den fortsatta digitaliseringen på ett så smart och strategiskt sätt som möjligt och utgå från de resurser och värden som redan finns på plats.

Strategisk användning av data – nyckeln till att minska digitaliseringsgapet

Mukul Dhyani, Senior Vice President och Business Head för Continental Europe på Tech Mahindra

I princip oavsett bransch och verksamhet så handlar de resurserna om data, om information som är relevant för affären och som redan idag samlas in av de digitala lösningar som implementeras.

Att lägga en grund för en strategisk digitalisering som stänger gapet mellan de som kommit längst och de som halkat efter handlar i grund och botten om att ta tillvara på den information och data som redan idag samlas in.  Här finns också mycket lärdomar och exempel att hämta från de som varit tidigt ute och redan kommit en bra bit på resan.

För organisationer som har svårt att titta förbi de kortsiktiga effekterna på sista raden i balansräkningen finns det olika argument i ett bredare perspektiv. Till exempel kommer ett mer effektivt resursutnyttjande att leda till tydliga vinster för miljön. Enligt Företagarnas hållbarhetsrapport för 2022 säger nio av tio svenska företag att de har ett samhällsansvar avseende sitt hållbarhetsarbete och 70 procent uppger att de aktivt arbetar med klimatfrågan.

En färsk brittisk studie från tillverkningssektorn visar på potentiella minskningar av koldioxidutsläpp på närmare 40 miljoner ton fram till år 2035 – enbart tack vare de möjligheter som 5G-teknologin erbjuder, till exempel genom att underlätta för prediktivt underhåll så att utrustning kan användas längre och med färre avbrott. En annan vinst är att teknologin kan ligga till grund för avancerade varningssystem som minskar risken för personskador.

Det finns med andra ord gott om fördelar och organisatoriska vinster att inhämta om man tittar lite längre än på enbart det ekonomiska utfallet på kort sikt. Samtidigt kan det vara svårt att få en tydlig överblick på vilka tidsramar man som organisation har att förhålla sig till. Mycket av den teknik som behövs för att industrin ska kunna extrahera faktiskt värde ur sina investeringar finns tillgänglig redan nu.

Trots att införandet av smart teknik initialt kan kännas dyrt och överväldigande är det ett konkret sätt att effektivisera verksamheten, förnya sitt erbjudande och skydda sin position på marknaden. Med allra största sannolikhet finns det flera konkurrenter som investerar i framtidens teknologi, redan idag.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>