Surfen och 5G nådde nya höjder när svenskarna firade jul och nyår
Hem NyheterNÄTVERK Surfen och 5G nådde nya höjder under jul och nyår

Surfen och 5G nådde nya höjder under jul och nyår

Publicerat av: Redaktionen

Enligt Telias data firade fler svenskar än någonsin ett uppkopplat jul och nyår.

Surfen ökade med 16 procent under julveckan och hela 26 procent under nyårsveckan jämfört med samma period året innan, och mest surfglada var jämtlänningarna och norrbottningarna.

På 5G-nätet exploderade firandet i år med en rekordökning på hela 124 procent i snitt.

Julfirandet 2020 bestod av många och långa samtal. För 2021 visar Telias data att skärmen fått allt större betydelse hos svenskarna. Vecka 51 ökade surfen med 16 procent mer jämfört med samma vecka året innan, och störst ökning stod Jämtlänningarna för med hela 28 procent. Vecka 52 ökade det med 26 procent och norrbottningarna surfade mest av alla med hela 40 procents ökning.

Telias data visar också att just 5G-nätet använts mer än någonsin under jul och nyår. Jämfört med de två senaste månaderna användes 5G hela 66 procent mer under julveckan och 77 procent mer under nyårsveckan, och skåningarna och seniorerna (75+) var mest 5G-uppkopplade. Jämfört med helåret ökade 5G-surfen med 124 procent i snitt.

Surfen och 5G nådde nya höjder när svenskarna firade jul och nyår– Att fira med familj och vänner på distans var högaktuellt även i år, vilket resultatet också indikerar. Just nu befinner vi oss i ett skifte där allt fler får tillgång till snabbare och mer högkvalitativ uppkoppling, något som skapar bättre upplevelser och möjliggör nya digitala tjänster för alla våra kunder runt om i landet. På sikt kommer det innebära ännu högre krav på näten, därför är vår pågående nätmodernisering där 4G uppgraderas och 5G byggs ut helt avgörande, säger Henrik Lönnevi, konsumentchef på Telia.

Samtal ökade till oväntad destination
Seniorerna surfade på 5G som aldrig förr men under jul- och nyårsveckan gick även samtalen varmare än vanligt för dem, med 7 procent mer och 13 procent längre samtal i snitt jämfört med helåret. Även samtal till utlandet trendade i år, med en ökning på 15 procent vecka 51 och 30 procent vecka 52 jämfört med samma veckor året innan. Här överraskar seniorerna med en 80-procentig ökning vecka 51.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>