Surfplattor är loket när pc-marknaden ökar 2014
Hem Trender Surfplattor är loket när pc-marknaden ökar 2014

Surfplattor är loket när pc-marknaden ökar 2014

Publicerat av: Redaktionen
Samsung Galaxy Note Pro

Samsung ledde pc-marknaden under sista kvartalet 2013 om man räknar in surfplattor i begreppet. Och det är nog hög tid att göra det nu.

Pc-marknaden kommer att öka med drygt fem procent i år, enligt IDC. I vart fall om man räknar in smarta telefoner och plattor i begreppet. Och det är de senare som driver ökningen.

Om du bara skulle sälja en enda pryl, vad skulle det vara? Plattor? Mm, kanske ett hyggligt val (under förutsättning att du lyckas nå enorma volymer). Plattor är hur som helst den produkt i kategorin smart connected devices (pc, plattor, smarta telefoner) som kommer att öka mest under 2014 enligt IDC. Närmare bestämt med 17,6 procent. Det är visserligen inte i närheten av ökningen 2013, på 51,4 procent, men får väl ändå ses som hygglig. Kategorin som helhet förväntas öka med 5,1 procent under 2014.

Mätt telefonmarknad

Smarta telefoner kommer för övrigt inte att växa särskilt mycket under nästa år, 4,1 procent tror analyshuset. Marknaden är förstås, till skillnad från plattmarknaden, tämligen mätt och den ökning som sker drivs i högre grad än för plattor av ”innovation och konkurrens”, enligt IDC.

Under det sista kvartalet förra året placerade sig Samsung i topp på listan över bästsäljande leverantörer i västra Europa, i kategorin som kallas smart connected devices, alltså pc, plattor och smarta telefoner. Att Apple kom två förvånar inte särskilt mycket. Men de två giganterna backade med runt 1,5 procent och hotas underifrån. Trean Sony (!) ökade nästan 21 procent från Q4 2012 och femman Lenovo med över 40 procent.

Att pc-dominanten HP återfinns först på fjärde plats i den här listan illustrerar för övrigt väl den fundamentala förändring som sker i marknaden.

Smart Connected Devices vendors by IDC

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>