Hem Nyheter Svar till Dagens Nyheters ledarredaktion från Kenneth Fredriksen

Svar till Dagens Nyheters ledarredaktion från Kenneth Fredriksen

Publicerat av: Redaktionen

Onsdagen den 11 november publicerade Dagens Nyheter en ledare med rubriken ”Huawei måste hållas borta från 5G-näten”.

Svar till Dagens Nyheters ledarredaktion från Kenneth Fredriksen 2

Kenneth Fredriksen, Executive Vice President, Central East Europe & Nordic region på Huawei

Det är mycket trist att se svepande generaliseringar som bygger på hörsägen, förutfattade meningar och storpolitisk påverkan på en av landets främsta ledarsidor. Jag trodde att tvärsäkra konstateranden om hur vårt företag fungerar och hur lagar tillämpas i vår verksamhet skulle bygga på insikter, samtal och kontakter med oss – men så verkar inte vara fallet.

De senaste veckorna har det skrivits och pratats mycket om oss och jag måste tyvärr konstatera att Dagens Nyheters ledarredaktion inte är ensamma om att medvetet eller omedvetet missförstå Huawei. Vi vet inte detaljerna i den analys som Säkerhetspolisen och Försvarsmakten gjort och som ligger till grund för det av domstol nu stoppade beslut som Post- och telestyrelsen nyligen tog att utesluta Huawei från det svenska 5G-nätet, men analysen förefaller bygga på långa indiciekedjor och generaliseringar. Istället skulle jag önska att den byggde på konkreta, tekniska och operationella erfarenheter.

Vi är ett privat företag som till 100 procent ägs av de anställda. Det är denna ägarform som är grunden och drivkraften bakom företagets utveckling och framgång. Man kan reflektera mycket om kinesisk företagsamhet och entreprenörskap och visst skiljer sig kultur och synsätt ibland åt, men det är ingen unikt för Huawei eller andra kinesiska företag. Alla internationella koncerner, oavsett var de är grundade eller har sin verksamhet, skiljer sig åt och har olika former. Men det som förenar dem är att de agerar på en konkurrensutsatt marknad där den som levererar bäst produkt eller tjänst är den som vinner. Om ledarredaktionen menar att Sverige bör utesluta kinesiska företag från den svenska marknaden undrar jag vilka de menar bör stå näst på tur – TikTok, Oatley, Spotify eller Volvo Cars?

Jag kan bara återupprepa det jag sagt länge; Huawei agerar enligt lokala lagar och skulle inte vidta några åtgärder som skadar våra kunder. Detta har vi bevisat genom 20 års prickfri verksamhet i Sverige. Tillsammans med våra svenska partner och kunder har vi fört in ny teknik och nya innovationer och vi har bidragit till den sunda och framåtblickande konkurrens som gjort Sverige till en av världens ledande digitala nationer. Huawei har alltid varit och kommer fortsatt att vara en starkt bidragande aktör, inte ett säkerhetshot, till svensk ICT och digitalisering.

Ledarskribenterna på Dagens Nyheter pekar på att ”Sverige måste kunna bestämma villkoren för känslig infrastruktur. Allt annat vore absurt.” och vi kan inte annat än fullt ut hålla med. Men att bestämma villkoren baserat på svepande generaliseringar, missförstånd och argument från ett pågående globalt handelskrig är än mer absurt. Det enda sunda är att ställa tydliga, transparenta krav på säkerhet och se till att alla leverantörer följer dessa – oavsett vilket ursprungsland de kommer från.

Jag har sagt det förr och säger det nu igen. Vi har inget att dölja och inget att skämmas för. Dagens Nyheters ledarskribenter är – precis som svenska politiker, myndigheter och andra makthavare – när som helst välkomna till vårt svenska huvudkontor i Solna eller vårt globala huvudkontor i Kina, där vi kan berätta mer om hur vi bidragit och fortsatt kan bidra till en svensk digitalisering i världsklass.

Kenneth Fredriksen
Executive Vice President, Central East Europe & Nordic region på Huawei

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>