Verksamheter måste tänka om – det finns inte möjlighet att anställa de IT-experter som behövs
Hem NYHETERUNDERSÖKNINGAR Svenska företag kommer att sakna många kvalificerade IT-anställda

Svenska företag kommer att sakna många kvalificerade IT-anställda

Publicerat av: Redaktionen

Enligt en undersökning från bransch- och arbetsgivarorganisationen IT&Telekomföretagen, numera Techsverige, kommer svenska företag 2024 att sakna så många som 70 000 kvalificerade IT-anställda.

Samma rapport uppger också att den bistra sanningen är att företag inom tekniksektorn måste tacka nej till affärer och uppdrag eftersom de saknar tillräckligt många medarbetare med rätt kompetens.

Om vi i Sverige inte har rätt arbetskraft kommer vi att släpa efter. Undersökning efter undersökning visar att bristen på medarbetare med rätt kompetens blir en dyr kostnad i förlorade arbetsinkomster och därmed också bristande tillväxt. Samtidigt ser vi att den ökade digitaliseringen hos svenska företag är långt ifrån över, något som helt enkelt kommer att fortsätta kräva mer av IT-avdelningarna hos olika verksamheter. IT-avdelningarna är redan hårt pressade på grund av bristen på IT-kunskaper och resurser, och de kämpar för att hantera den oändliga ström av uppgifter som översvämmar dem.

Tänk om nu – det finns andra och närmare vägar till Rom
Som vi ser det finns det tre sätt att lösa problemet med den enorma bristen på IT-experter. Vi kan utbilda fler, men det tar tid. Vi kan också göra allt vi kan för att attrahera experter från andra företag och andra länder, men det förändrar inte den totala bristen på IT-experter och det blir antagligen en ganska dyr affär. Och så finns det en tredje väg som är gångbar här och nu: Anställ tekniskt kunnig personal i stället för de IT-experter som finns i begränsad mängd och implementera sedan rätt tekniska plattformar. De tekniska plattformar och den teknik som kan hjälpa dig har vi tillgänglig. Det handlar om lågkod och automatisering, vilket man inte måste vara IT-expert för att använda.

Med lågkod och automatisering behövs inte lika många IT-experter
Lågkod är en teknik som kombinerar fördelarna med snabb mjukvaruutveckling och dra-och-släpp-användargränssnitt. Det gör att det stora kodningsarbetet som vanligtvis ligger bakom utvecklingen av nya digitala lösningar och processer inte bara kan minimeras, utan även utökas och demokratiseras, då även andra än IT-experterna kan skapa nya digitala lösningar.Med lågkod kan alla, från analytiker till produktionsledare, själva strukturera de affärsprocesser och funktioner de behöver, med lite hjälp från IT-experterna och utan att behöva lägga tid och pengar på externa programmerare.

Verksamheter måste tänka om – det finns inte möjlighet att anställa de IT-experter som behövs

Claes Huber, säljchef Boomi Sverige

Enbart lågkod och automatisering kan inte lösa den stora bristen på IT-experter
Men de två teknikerna kan göra stor skillnad. Pandemin har gjort att många företag har bråttom att genomgå digitala transformation för att möjliggöra distansarbete. Den pressen som uppstod med detta kände IT-avdelningarna av och de höll på att drunkna i tidskritiska uppgifter. Många insåg här att de med lågkod och automatisering enkelt kunde hantera de enklare och snabbare uppgifterna och därmed frigöra tid till fördel för andra, mer ambitiösa projekt.

Andra har upptäckt att man med lågkodsteknik kan bygga snabbare och när man kopplar på automatisering kan man säkerställa att datastyrningen lever upp till bästa praxis och därmed krävs inte att lika mycket tid läggs på felsökning.

Ett exempel är min Boomi-kollega som jobbade tillsammans med ett team som ansvarade för dataleverans och analys hos en dansk tillverkare och återförsäljare. De var tvungna att ta fram en företagskalender som gick över samtliga affärsenheter så att de kunde hantera evenemang, kampanjer och produktlanseringar – som alla behöver koordineras med globala helgdagar och liknande. Med hjälp av en lågkodsplattform kunde detta utvecklas till en applikation på bara några få dagar. Företaget uppskattade att det tidigare skulle ha tagit månader att slutföra processen. Utan lågkod hade de behövt genomgå flera tvärgående organisationsprocesser för att komma åt datamängderna. Och de skulle ha varit beroende av de knappa utvecklingsresurserna på sin globala IT-avdelning. Lågkod visar sin starkaste sida när avdelningen i fråga själv har tillgång till nödvändiga datamängder, så att de själva med hjälp av lågkod kan utveckla nya applikationer.

Bristen på IT-kunskaper och överbelastade IT-avdelningar har blivit ett större problem under främst det senaste året. Lyckligtvis kan lågkod och automatisering underlätta den ökade arbetsbördan. Teknikerna kan hjälpa till med allt från att koda nya applikationer till att hantera molnmiljöer. Med dessa två tekniker får IT-avdelningen en mindre arbetsbörda och möjlighet att fokusera mer på att förnya verksamheten samtidigt som tekniken gynnar hela verksamheten.

Claes Huber, säljchef Boomi Sverige

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00