Svenska Hanna kan bli världsmästare i Excel

[KVINNA PÅ KANALEN] Igår drog Excel-VM igång och den regerande svenska mästaren, Hanna Johansson, förbereder sig för att tävla.

Svenska Hanna kan bli världsmästare i Excel 1
Hanna Johansson

För att lära oss mer om Hanna satte vi oss ned och tog ett snack med Sveriges stolthet och representant i Excel-VM.

Hur känns det att representera Sverige i Excel-VM?
Det känns jättebra att ha kommit såhär långt såklart. Det var inte en jättelätt väg med tufft motstånd i SM-finalen.

Hur kommer det sig att du intresserade dig för just Excel?
Jag halkade in på Excel genom jobbet. Sen blev det att man grävde djupare in i det.

Hur blir man bra på Excel?
Jag har aldrig gått en utbildning i Excel. Jag har lärt mig genom Youtube och Google. Finns även en Excelblogg där man kan läsa om uppdateringar som är bra.

Utöver arbetet, använder du Excel i vardagen på något sätt?
Väldigt begränsat men jag genomför vissa kalkyler och räknar på skatteåterbäringen.

I Excel-VM tävlar man i tre delmoment; Data Relays, Chart Gymnastics och Formula Wrestling. Vilken är din starkaste gren och vilken ser du som den största utmaningen?
På förhand trodde jag att Formula Wrestling var min starka sida då jag använder formler rätt så mycket. Men i SM gick det faktisk bäst i Data Relays. Diagram gör jag inte speciellt ofta så det blir min utmaning. I kvalet till VM såg jag många imponerande diagram.

Vad tror du om dina chanser i Excel-VM?
Oj, jag har verkligen ingen aning hur jag står mig mot den internationella konkurrensen. Det var redan tufft under SM och det här är på ytterligare en nivå. Vi får se helt enkelt.

Hur kommer du fira om du vinner?
När jag vann SM så hade jag en vinnar-vecka. Kanske blir något liknande med skumpa och fira med vänner.

Hanna tävlar på lördag kl 09:00. Totalt tävlar 14 nationer däribland Sverige, Norge, Finland, Danmark, Belgien, Kanada, Kina, Japan, Malaysia, Mexico, Filippinerna, Sydafrika, Turkiet och en internationell representant med rötter från både Irland och USA.

Mer information om de tävlande i Excel-VM finns här

Om Excel-VM

Tävlingen utförs online mellan den 30 mars – 3 april 2017 och består av tre utmaningar:

  • Data-stafett (Data Relays) – sortera och manipulera data.
  • Grafbalett (Chart Gymnastics) – skapa visuella element utifrån resultaten.
  • Formelbrottning (Formula Wrestling) – svara på frågor genom att skapa formler som ger korrekta resultat även om värdena ändras.

Mellan den 4 – 7 april sker en publik omröstning för hur de tävlande har löst uppgiften ’Charts Gymnastics’ På sidan för den publika omröstningen kommer man inte se vilket land eller person som diagrammet tillhör. Den officiella omröstningens resultat kommer vara en del av det slutgiltiga resultatet som en expertjury poängsätter.

De tävlande gör testet på tid. Ju snabbare man löser uppgifterna desto högre poäng tilldelas. Det finns ingen tidsbegränsning för testet, tiden startas när man påbörjar testet och den tävlande måste vara klar och ha skickat in samtliga uppgifter senast den 3 april kl 14:00.

Under kvällen den 7 april presenteras årets världsmästare i Excel via en livesänd stream.