Svenska HR-chefer oroade över digitalisering
Hem NyheterUndersökningar Svenska HR-chefer oroade över digitalisering

Svenska HR-chefer oroade över digitalisering

Publicerat av: Redaktionen

Svenska HR-chefer anser att digitaliseringen innebär en ökad hotbild mot företag, det visar en ny undersökning från YouGov på uppdrag av säkerhetsföretaget Trend Micro.

Svenska HR-chefer oroade över digitalisering 2Samtidigt upplever var fjärde HR-chef att digitaliseringen har gjort det svårare att rekrytera kompetent personal.

Svenska HR-chefer är bekymrade över företagens IT-säkerhet – och anser att man bör satsa mer på cybersäkerhet under de närmaste åren. Detta visar resultatet från en ny undersökning av YouGov som utförts på uppdrag av IT-säkerhetsföretaget Trend Micro. Hela 59 procent oroar sig för IT-hot såsom hackerattacker, bluffmejl och skadliga program. Två av tre (66 procent) uppger att HR-avdelningen har ett ökat IT-säkerhetsbehov på grund av digitaliseringen.

Företagens oförmåga oroar

Det är inte bara själva IT-hoten som bekymrar HR-cheferna. Även företagens bristande säkerhetsfokus oroar många respondenter. Varannan respondent anser att deras företag står inför säkerhetsrelaterade utmaningar, samt att dessa kommer att bli väsentligt fler inom den närmsta tiden. Enbart tre av fyra uppger att företaget idag utbildar sina anställda i IT-säkerhet – och enbart 22 procent säger att företaget genomför regelbundna utbildningar för att öka medarbetarnas kunskaper kring IT-säkerhet. Hela 16 procent uppger att företaget aldrig gör detta, och 39 procent tror att det blir en stor utmaning för företaget att implementera ny teknik.

Svårare att rekrytera personal

Ett annat oroande resultat är att var tionde HR-chef (9 procent) säger sig vara negativt inställd till digitaliseringen i allmänhet. En orsak till detta kan finnas i digitaliseringens påverkan vid rekryteringsprocesser. Enbart var fjärde respondent uppger att digitaliseringen har gjort det enklare att rekrytera ny personal – och var fjärde upplever att det har blivit svårare.

Ola Wittenby, VD Trend Micro Sverige, tycker att det är viktigt att beakta HR-chefernas oro:

– Många företag har insett att de behöver investera i ny digital teknik, som mobilitet och molntjänster, vilket är bra. Det gäller dock att man är konsekvent i sina investeringar och bygger ut säkerheten parallellt med övrig IT. När många HR-chefer, som har bra insyn i medarbetarnas vardag, är oroliga för företagets IT-säkerhet så bör man lyssna på dem och åtgärda befintliga brister omedelbart. Att många dessutom anser att digitaliseringen inte har underlättat deras arbete är mycket oroande – för IT ska göra jobbet enklare. Det är hög tid för alla företag att beakta både säkerhets- och användaraspekterna i digitaliseringsarbetet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>