Svenska konsultföretagen som får titeln Jämställt konsultbolag 2021
Hem Kvinnor på Kanalen Svenska konsultföretagen som får titeln Jämställt konsultbolag 2021

Svenska konsultföretagen som får titeln Jämställt konsultbolag 2021

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] För sjunde året i rad har Cinode tagit del av de senaste årsredovisningarna för att titta på det totala utfallet men också för att granska hur könsfördelningen i styrelserna ser ut.

Svenska konsultföretagen som får titeln Jämställt konsultbolag 2021Fler konsultbolag har idag en styrelse där kvinnor är i majoritet och nästan fyra av tio konsultbolag har minst 40 procent kvinnor i styrelserummet.

Titeln ”Jämställt konsultbolag” tilldelas detta år tio konsultbolag.

Andelen kvinnor i konsultföretag ligger kvar på i genomsnitt 33 procent. Detta är liknande siffror som IT&Telekomföretagen rapporterade senast; 29 procent (2019) respektive 32 procent (2019) för teknikkonsultföretagen enligt Innovationsföretagen.

– Jämställdhet och att attrahera fler kvinnor står högt på agendan hos många konsultföretag. Men trots flera goda initiativ är färre än var tredje medarbetare kvinna, säger Mattias Loxi, medgrundare av Cinode, den ledande plattformen inom Skills Management.

Influence, Ekan Management, PlantVision, Trivector, Frontit, BTS Group, ARC, Technogarden, Tyréns och Norconsult tilldelas utmärkelsen ”Jämställt konsultbolag”. De har mellan 40 och 60 procent kvinnor i personalstyrkan.

Flera stora konsultbolag med majoritet kvinnor i styrelsen

Även i styrelserummet har det skett marginella förändringar detta år. I genomsnitt sitter 31 procent kvinnor i styrelsen. Tio konsultbolag har minst hälften kvinnor i styrelsen.

– Glädjande nog ser vi att det inte längre är alltför ovanligt med en majoritet andel kvinnor i styrelserummet. I år är det fem bolag som har en styrelse med fler kvinnor än män. För tre år sedan var det bara ett. Dessutom sker detta inom stora företag, som Netlight, Tyréns, Sweco, Softronic och B3 Consulting, säger Mattias, som även driver Konsultpodden samt Sveriges största konsultblogg och nyhetsbrev om konsultbranschen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>