Hem Säkerhet Svenska Spel har integrerat Freja eID

Svenska Spel har integrerat Freja eID

Publicerat av: Redaktionen

I maj 2019 tecknade Svenska Spel ett avtal med IT-säkerhetsföretaget Verisec som innebär att Freja eID kommer att användas för identifiering vid nätspel.

Svenska Spel har integrerat Freja eID 3Det är en del av Svenska Spels mål att förenkla identifieringen av sina kunder.

Tidigare har Svenska Spel enbart använt sig av BankID, men de ville kunna erbjuda sina kunder en alternativ inloggningsmetod eftersom det har efterfrågats. Freja eID har varit integrerat hos Svenska Spel sedan oktober 2019. Det fungerar för personer som redan är kunder hos Svenska Spel, men det går inte att registrera sig genom appen. Vill man registrera sig för första gången måste man fortfarande använda BankID.

Freya eID har integrerat sin QR-kodinloggning hos Svenska Spel. Som användare öppnar du mobilkameran och skannar QR-koden som visas på webbsidan. Därefter godkänner du inloggningen med ett fingeravtryck eller genom ansiktsidentifiering, beroende på vilken metod du har aktiverat. Det går att bekräfta med en PIN istället om du hellre vill det. Du behöver inte komma ihåg något användarnamn.

Följer regler om registrering och identifiering

Den nya spelmarknaden som infördes i Sverige den 1 januari 2019 låter samtliga spelbolag vara verksamma i landet om de har en beviljad licens. Licensen utfärdas av Spelinspektionen och licenshavare måste följa flera regler för att få behålla licensen. Även Svenska Spel som tidigare hade monopol på spel måste följa de nya reglerna.

Ett av kraven är att alla som spelar för pengar på nätet måste registrera sig genom e-legitimation. BankID integrerades snabbt hos licensierade spelbolag och nu börjar flera olika spelsidor även erbjuda Freja eID som ett alternativ. Elektronisk identifiering gör det inte bara lättare att identifiera sig, utan det öppnar även upp möjligheten att spela utan konto på spelsidor som använder sig av BankID eller Freja eID.

Vad är Freja eID?

Freja eID tillverkas av det Stockholmsbaserade företaget Verisec AB. Det är en mobil elektronisk identitet som låter användare identifiera sig på flera olika sätt. E-legitimationen är godkänd för det statliga kvalitetsmärket Svensk e-legitimation. Det är idag Sveriges enda statligt godkända mobila e-legitimation. För att skaffa Freja eID laddar man ner en app från App Store eller Google Play.

Enligt Verisecs VD Johan Henrikson är Freja eID ett naturligt alternativ för olika onlinetjänster:

– För vissa onlinetjänster har e-legitimering blivit standardförfarande för identifiering och då blir det också väldigt tydligt att dessa tjänsteleverantörer inte kan göra sig beroende av en enda e-legitimation. Som en av två mobila e-legitimationer i Sverige tror vi därför att Freja eID kommer att bli ett naturligt alternativ för de flesta onlinetjänster på sikt. Vi tror dessutom att vår överlägsna användarupplevelse gör oss till det naturliga valet för de användare som värdesätter att ha kontroll över sitt digitala liv.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>