Svenska verksamheter drabbade av global IP-telefonibedrägeri

Forskare hos IT-säkerhetsföretaget Check Point har upptäckt en pågående cyberbedrägerikampanj ledd av hackare i Gaza, Västbanken och Egypten.

Svenska verksamheter drabbade av global IP-telefonibedrägeri 1Hackarna delar resurser med varandra i sociala mediegrupper och attackerar systematiskt voice-over-IP-servrar (VoIP).

VoIP är en teknik som gör det möjligt för användare att ringa samtal på internet istället för via en vanlig telefon. Exempelvis WhatsApp använder sig av denna teknik. När hackarna har fått åtkomst till en sådan server säljer de automatiskt genererade samtal eller tvingar systemet att ringa premiumnummer för att samla in pengar.

– Vår forskning avslöjar hur dessa hackare tjänar sina pengar, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point. Deras metod gör att de snabbt kan tjäna stora summor pengar. Vi ser också allmänt i år att hackare allt mer använder sociala medier för att skala upp sin verksamhet och intäktsgenerering via VoIP-system.

– Hackarna skapar specifika sociala mediegrupper för att dela med sig av teknisk kunskap och för att marknadsföra sina resultat. På så sätt kunde också dessa hackare organisera sig och skapa en global cyberbedrägerikampanj. Jag tror detta fenomen kommer att fortsätta även nästa år. Jag uppmanar också verksamheter som använder VoIP-system att se till att de har implementerat de senaste uppdateringarna. Annars kan det stå dem dyrt.

Det finns över 10 000 dokumenterade attacker av denna skadliga kampanj under 2020. Över 1200 verksamheter i fler än 60 länder har utsatts för denna kampanj. Storbritannien, Nederländerna, Belgien, USA och Colombia är de mest drabbade länderna, men även Sverige har drabbats. Hackarna har redan genererat hundratusentals dollar i intäkter.