Svenskarna förstör över 2 miljoner mobiler varje år

En färsk undersökning visar att svenskarna har sönder mobiltelefoner som aldrig förr. Samtidigt är sommaren en högtid när det gäller att köpa ny telefon.

29 procent av de tillfrågade i undersökningen, som utförts av YouGov, uppger att deras mobil gått sönder under det senaste året. Det motsvarar minst 2 miljoner mobiltelefoner.trend

– Att så många mobiltelefoner blivit förstörda på bara ett år visar hur viktig telefonen har blivit för oss. Den är med oss oavsett vart vi är och vad vi gör och då kan vi nästan räkna med att oturen någon gång är framme och vi tappar den i marken eller i vattnet, exempelvis när vi ska ta bilder, säger Magnus Dahg, Försäljningschef för Telekom på Elgiganten.

Krossade skärmar och olika typer av vattenskador är de vanligaste orsakerna till att kunderna lämnar in sin mobiltelefon för service hos Elgiganten.

– Vi investerar allt mer pengar när vi köper ny mobil, så det kan definitivt bli en dyr historia om man har otur. Samtidigt vet vi sedan tidigare att var tredje svensk inte har skydd på sin mobil i form av ett skal eller fodral. Ett sånt skydd står inte emot allt, men i nio fall av tio kommer det att rädda mobilen om du tappar den i marken. Ett vanligt skal är dessutom ett helt okej skydd mot både fukt och smuts, säger Magnus Dahg.

2,18 miljoner på mobiljakt

Undersökningen visar också att väldigt många svenskar passar på att köpa ny mobil under sommaren.

31 procent av respondenterna uppger att de antingen redan köpt ny mobil den här sommaren, eller planerar att göra det.

– Över 2 miljoner svenskar har eller planerar att köpa ny mobiltelefon i sommar. Bara antalet i sig är helt galet, men det visar också tydligt att vi svenskar ser på sommaren som mobilperiod nummer ett. Många föräldrar tycker att sommarveckorna är ett bra tillfälle för barnen att få sin första telefon, vilket helt klart bidrar till de höga försäljningssiffrorna. Samtidigt är det många aktörer som annonserar mobiltjänster och produkter under den här perioden, säger Magnus Dahg.

Han har även lagt märke till att svenskarna i allt högre grad är olycksdrabbade och får sina mobiler förstörda på sommaren jämfört med resten av året.

– Sällan använder vi mobilen så mycket som under sommarhalvåret. Vi reser och rör oss väldigt mycket, är på stranden, på sjön och i fjällen, och då är det lätt hänt att oturen är framme. I år har dessutom Pokémon Go-vågen, gjort att många använt mobiltelefonen extra mycket, säger Magnus Dahg.

Post Comment