Svenskarna lägger mer pengar på bra boende – boutiquehotell ny trend

[EFTER JOBBET] Mer pengar på bra boende, direktflyg och bättre mat är tydliga prioriteringar när svenskarna väljer resa.

Svenskarna lägger mer pengar på bra boende - boutiquehotell ny trend 1
Boutiquehotell som Hotel Pigalle i Göteborg

Tidigare valde vi i större utsträckning det billigaste flygalternativet och ett enklare hotell. Nu ökar istället efterfrågan på boutiquehotell.

– New York Times förklarar fenomenet livsstilshotell eller boutiquehotell som “små, tystlåtna hotell som genom spetsfundigheter är menade att appellera till ett sofistikerat, internationellt klientel”. Jag tycker beskrivningen är väldigt bra och passar väl in på de boutiquehotell jag bott på världen över, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

– Hotellet i sig är ofta anledningen till resan, och man delar gärna med sig av miljön till vänner i olika sociala medier. På ett boutiquehotell är lobbyn det centrala, det är här gästerna samlas och umgås. Det får gärna finnas lite smått och gott som charkuterier och bubbel att socialisera över. Många hotell har även skapat vackra orangerier eller liknande för att sudda ut gränsen mellan ute- och innemiljö, fortsätter Lina Eklund.

Mer pengar och längre tid på plats

Svenskarna lägger inte bara mer pengar på boendet och resan, utan är också borta längre på sina weekendresor. 2016 spenderade svensken i genomsnitt 4,12 nätter på plats, i dag ligger den siffran istället på 5,09. Bokningssiffrorna från Resia talar tydligt för att intresset för weekendresor med kulturella och kulinariska upplevelser ökar.

– Vi ser att 70- och 80-talister är mer benägna att betala lite extra för att unna sig det som är bättre, och ser hotellet som en upplevelse i sig. I vår Resiabarometer ser vi också att svenskarna vill ha tillgång till Wi-Fi och bo mitt i smeten, krav som ofta boutiquehotell uppfyller. Jag tror personligen att den nya trenden är en blandning av att vi unnar oss mer, vill uppleva vackra saker och att vi vill få ett snyggt flöde i sociala medier då valet av hotell är som en spegel av gästens livsstil, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

10 boutiquehotell att besöka

1. Hotel Pigalle, Göteborg
2. The Steam Hotel, Västerås
3. Puro Hotel, Palma de Mallorca
4. Crosby Street Hotel, New York
5. Hotel Providence, Paris
6. Taj 51 Buckingham Gate, London
7. The Leonard, London
8. Room Mate Oscar, Madrid
9. Hotel Clement, Prag
10. Frattina 57, Rom