Svenskarnas syn på AI – dessa områden tas över av robotar
Hem NyheterUndersökningar Svenskarnas syn på AI – dessa områden tas över av robotar

Svenskarnas syn på AI – dessa områden tas över av robotar

Publicerat av: Redaktionen

Utvecklingen av artificiell intelligens (AI) går snabbt framåt och spås omvandla de flesta branscher.

En ny undersökning, genomförd av YouGov på uppdrag av Tieto, visar dock att många svenskar inte ärSvenskarnas syn på AI – dessa områden tas över av robotar 2 beredda att skriva under på att AI tar över helt. Till exempel när det gäller AI inom hälso- och sjukvården är skepsisen stor jämfört med experternas bedömning. Samtidigt tror de allra flesta att den nya tekniken kommer att göra det svårare att få jobb i framtiden.

Tieto har låtit YouGov genomföra en undersökning där över 1000 svenskar tillfrågades om utvecklingen inom AI och dess påverkan på samhället. Där framgår att 75 procent av svenskarna tror att AI och robotar i någon grad kommer att göra det svårare att få jobb i framtiden, men bara 4 procent är helt övertygade om att deras nuvarande jobb kommer att ersättas av en AI. 44 procent tror inte alls att deras jobb kommer att påverkas.

– Medvetenheten om utvecklingen inom robotisering och artificiell intelligens är i allmänhet relativt låg. Ganska få känner till att vi rent tekniskt ligger i framkant och att många branscher står på tröskeln till ett brett införande av AI inom olika områden. Samtidigt går det att uttyda att just de branscher som varit tidigt ute med olika former av automatisering också är de som väntas genomgå den största förändringen med hjälp av AI, säger Ishtar Touailat, innovationschef på Tieto.

Föga förvånande ansåg de flesta, 63 procent, att industri och tillverkning i hög grad eller i mycket hög grad kommer att tas över av robotar och AI under de närmaste tio åren. Även tjänster inom kundsupport, post- och leverans, bokföring och banksektorn väntas genomgå liknande utveckling.

Däremot verkar den absoluta majoriteten inte tro att tjänster inom hälso- och sjukvård kommer att påverkas i lika stor utsträckning. Endast en av sju, 15 procent, menar att området i hög eller mycket hög grad kommer att tas över av robotar och AI. Uppfattningen går tvärsemot bedömningen från många experter, som ser hälso- och sjukvårdssektorn som ett av de områden där utvecklingen kommer att gå allra snabbast, med stor inverkan på såväl vårdkvalitet som kostnadseffektivitet.

– AI inom sjukvården är redan här och just nu pågår en rad skarpa projekt där teknologin kommer att spela en avgörande roll för att analysera hälsodata för att exempelvis kunna sätta in preventiva åtgärder på både individ- och samhällsnivå. Det här är bara början på en utveckling som kommer att bli allt tydligare även för medborgarna, säger Ishtar Touailat.

Nyligen meddelade Tieto och Esbo stad i Finland att man inleder ett unikt pilotförsök kring artificiell intelligens. Stora mängder data från exempelvis socialtjänst och barnomsorgen ska kombineras för att skapa bättre tjänster för medborgarna. Målet är bland annat att kunna förutse behovet av riktade insatser och motverka social utslagning och utanförskap bland befolkningen.

Under IT/startup-eventet Stockholm Tech Fest den 4 september kommer Tieto bland annat att demonstrera hur AI kan användas för att exempelvis skapa riskmodeller för förebyggande hälsoåtgärder på såväl individ- som samhällsnivå.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>