Sverige nya spellicenser skapar utmaningar inom IT
Hem Trender Sverige nya spellicenser skapar utmaningar inom IT

Sverige nya spellicenser skapar utmaningar inom IT

Publicerat av: Redaktionen

IT genomsyrar idag det mesta i samhället.

Sverige nya spellicenser skapar utmaningar inom ITNär allt snurrar på som det ska och inga stora förändringar sker är teknologin för det mesta osynlig för de som inte jobbar inom området. Men när stora förändringar sker och gamla system ska bytas ut mot nya då ställs det extra stora krav på att alla de involverade IT-systemen ska kunna hantera den stora mängd data som ofta krävs.

Ett färskt exempel på en sådan omställning sker just nu inom spelbranschen i Sverige när det gamla spelmonopolet ska försvinna och ersättas av ett system för spellicenser som ska tvinga aktörer att söka att bli godkända av svenska lotteriinspektionen för att kunna bedriva spel på den svenska marknaden.

Bakgrund

Det svenska spelmonopolet har under väldigt lång tid endast existerat på pappret. När de första internetcasinona öppnade sina virtuella portar på det glada nittiotalet har det blivit mer och mer ineffektivt för varje dag. Spelföretag har lätt kunnat kringgå de svenska reglerna genom att ha sitt kontor utanför landets gränser och det har inneburit att Sverige varken har haft någon kontroll på spelmarknaden eller genererat några skattepengar från dessa företag.

Det var med detta som bakgrund en utredning sammanställdes i mars 2017 och lades fram på civilminister Ardalan Shekarabis bord. Den rekommenderade svenska staten att avveckla spelmonopolet och införa ett licenssystem.

Förslagen som lades fram har kommit att följas till punkt och pricka och det har gått fort, från och med första januari 2019 är spelmonopolet historia samtidigt kommer den gamla lotteriinspektionen byta namn till spelinspektionen.

Vilka utmaningar inom IT innebär detta?

Det faktum att de nya spellicenserna har gått från förslag till färdigt lag på endast drygt ett och ett halvt år ställer stora krav på alla involverade.

Stora aktörer inom spelmarknaden som till exempel betfair har ofta redan en rad licenser från andra spelinspektioner i länder som Malta eller Storbritannien, det innebär att mycket av den informationsinfrastruktur som krävs för att följa de svenska spellagarna redan finns på plats. De utländska licenserna ställer liknande krav, och ofta ännu strängare, än vad de ny svenska licenserna kommer kräva. Utmaningarna har snarare legat i den hastighet som beslutet har klubbats igenom, ansökningar börjades tas emot 1:a augusti och det stora trycket på ansökningar gör att det har varit viktigt för bolagen att lämna in en komplett och korrekt ansökan för att kunna vara licensierad på en gång vid nyår. Utöver detta är det otroligt viktigt för bolagen att ha de IT system som krävs för att kunna följa de regler som finns och dokumentera sin svenska kunders spelande. Om det skulle uppstå oklarheter om kring någon av alla de typer av online bets från betfair som svenskar kan spela på skulle det kunna resultera i dyra straffavgifter eller, i värsta fall, att man förlorar sin spellicens.

Svenska myndigheter har även de en stor utmaning framför sig. Dels ska man kunna hantera alla de ansökningar som kommer in från de hundratals aktörer som kommer in med stor hastighet. Utöver detta måste man införa helt nya system för att på ett rättvist och konsekvent sätt kunna övervaka de olika aktörerna så att de följer de krav som nu ställs på dem för spelverksamhet på den svenska marknaden.

Det finns stora möjligheter att vi kommer få se många intressanta fallstudier kring de svenska spellicenserna och de IT-lösningar som krävs för dem i framtiden. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>