Hem Nyheter Sverige står på tur när Oracle etablerar nya datacenter

Sverige står på tur när Oracle etablerar nya datacenter

Publicerat av: Redaktionen

Att Oracle vill bli ett ledande molnföretag råder det inga tvivel om.

Sverige står på tur när Oracle etablerar nya datacenter 2

Pelle Ewald, VD för Oracle Sverige

Och företaget visar att det inte bara är snack, med en snabb etableringstakt för nya datacenter. Sverige är ett av de länder som ingår i planerna.

När Oracle i dag, 5 augusti, presenterar företagets 25:e datacenter för molndrift, i San Jose i Kalifornien, passar man även på att dels skryta om den snabba etableringstakten, dels avslöja en del om planerna inför framtiden. Mest intressant för oss här i Sverige är naturligtvis att det ska bli ett datacenter för Oracle även i vårt avlånga land. Oklart var och när.

Liksom konkurrenterna pratar Oracle om ”regioner”. I praktiken kan man se en sådan region som ett datacenter i molnsammanhang, oberoende av om det huserar i en eller flera fysiska byggnader. Hur som helst, med San Jose erbjuder Oracle 25 molndatacenter över hela världen. Och det ska bli 36 stycken fram till juli 2021, varav Sverige alltså ska stå för ett av dem som tillkommer. Det finns med andra ord ingen exakt information om när datacentret i Sverige planeras att ta i bruk.

Av de 25 existerande datacentren benämns 19 som ”kommersiella”, alltså för företagskunder, medan resterande sex är avsedda för myndigheter. Att Oracle redan etablerat åtta nya under 2020 benämner företaget som ”den snabbaste expansionen av något stort molnföretag”.

Av de planer som Oracle presenterar i ett pressmeddelande framgår det att man planerar att etablera minst två datacenter i varje land som man kör molndrift i. Vi får se vad det kommer att innebära för Sveriges del. För närvarande har Oracle datacenter i Frankfurt, London, Zürich och Amsterdam i Europa. Förutom Sverige ska det till nya i Italien och Frankrike. Man får lov att säga att Sverige befinner sig i fint sällskap.

–      Detta är såklart en väldigt positiv utveckling för våra kunder i Sverige. Och som ger oss möjligheten till att flytta fram vår position ytterligare som den ledande aktören samt leverantören av effektiva och säkra molntjänster för den svenska marknaden. Det säger Pelle Ewald, VD för Oracle Sverige.

En intressant aspekt med det nya datacentret i San Jose är att det är det sjätte av Oracles datacenter som erbjuder avancerad kommunikation med Microsofts molnplattform Azure. Det ska innebära att applikationer ska kunna köras sömlöst på Oracles och Microsofts molnplattformar samtidigt. Det borde inte minst vara intressant för företag som använder mjukvaror från både Oracle och Microsoft, vilket inte torde vara helt ovanligt. Hur många företag är det till exempel som använder både Oracles databas och Microsofts Office365.

Varför är det viktigt med olika datacenter och så kallade regioner?

–      Företag behöver tillgång till fullt självständiga molnregioner för att uppfylla krav på var data får lagras och för att säkerställa möjligheter till återställning efter katastrofer, säger Clay Magouyrk, chef för Oracle Cloud Infrastructure.

Bland andra skäl kan nämnas att fysisk närhet till datacenter kan vara ett krav för att uppnå de prestanda som behövs för vissa applikationer och molntjänster. Sett från Oracles synvinkel stärker en bred geografisk närvaro naturligtvis företagets ställning som molnleverantör.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>