Symantecs nordenchef: ”Jag vill göra skillnad för en säkrare vardag”

Morten Efferbach, Symantec
Morten Efferbach, Symantecs nordenchef.

Symantec har ny nordenchef i Morten Efferbach. Här berättar han för IT-Kanalen varför han tog jobbet och vilken roll han ser för leverantören och dess partner i det förändrade säkerhets- och lagringslandskapet.

Morten Efferbach har 20 års erfarenhet av it-branschen och bland hans tidigare arbetsgivare finns EMC, IBM och HP. Närmaste kommer han från Violin Memory, där han var nordisk regionchef.

Varför tackade du ja till jobbet?

– För mig, är det alltid viktigt att de företag som jag arbetar för har betydelse för kunderna. Under alla år jag jobbat för storageleverantörer (EMC, IBM och HP), har det varit viktigt att lagra information och säkerställa att uppgifterna kan utnyttjas kommersiellt på ett bra sätt inom områden som t ex ERP, Big Data, Data Warehouse.

– Som jag ser det har Symantec en viktig roll att spela för att skapa en säkrare vardag för företag, myndigheter och privatpersoner i Sverige, i Norden och globalt sett och här vill jag vara med och göra skillnad!

Vilka erfarenheter har du av att bygga relationer med kanalen? Kan du ge några exempel?

– Under min tid som nordisk chef för XIV på IBM, byggde jag under 12 månader upp en helt ny partnerkanal. Genom några ledande distributörer i Norden ökade vi våra marknadsandelar och förbättrade marginalerna betydligt för IBMs nya storageprodukter.

Vilken blir din viktigaste uppgift som Norden-chef? 

– Det är att se till att Symantec bibehåller sin marknadsledande position när det gäller att skydda och göra information tillgänglig för företag, myndigheter och privatpersoner.

– Jag vill även säkerställa att vi Symantec har personal och partner som är bäst i klassen.

Hur kommer svenska partner att märka att du kommit på plats?

– Våra partners är oerhört viktiga för oss. Jag kommer att vara i Sverige regelbundet för att träffa partners, kunder och coacha mitt team och fortsätta på det spår som är inslaget, det vill säga att belöna dem som väljer att satsa på oss. Det är så vårt omarbetade partnerprogram är utformat, som kommer att gå live i oktober.

– Jag kommer även titta närmare på nordiska partnersamarbeten och se hur de kan stärka våra affärer.

– Jag vill att våra partner ska förstå hur viktigt Symantec är för våra kunder och därmed se de unika affärsmöjligheter som finns med oss och därigenom bygga närmare relationer med de kunder som använder Symantec lösningar.

Hur ser utmaningen ut för Symantecs partners, skulle du säga?

– Symantecs partners är de ledande svenska mjukvaruleverantörerna i kanalen, som alla övriga leverantörer också vill arbeta med.

– Utmaningen för våra partners är som alltid att välja inom vilka områden och vilka leverantörer de vill fokusera på. Här hoppas jag att vårt omarbetade partnerprogram där man kan bli upp till dubbelt så lönsam jämfört med föregående program hjälper till.

– Som partner till oss har man en unik möjlighet att även dra nytta av våra allianspartner. Nu är vi bland annat igång med att utöka vårt samarbete med Deloitte på datasäkerhetssidan och med HDS Hitachi Data Systems inom datatillgänglighet, vilket bör kunna ge ytterligare affärsmöjligheter.

Vilka trender i marknaden ser du som viktigast idag och hur uppfattar du att Symantec möter dem?

– Idag har Storage blivit en handelsvara där alla storageleverantörer arbetar med koncept som bland annat Software defined Storage, där intelligensen flyter från hårdvara till ett virtuellt programvarulager. Här har Symantec ett antal marknadsledande produkter.

– Dessutom är informationssäkerhet viktigare nu än någonsin. Symantec är ett av världens ledande säkerhetsföretag i en unik position både att ge råd om frågor i datasäkerhet med information baserat på Symantec Global Intelligence Network, och samtidigt erbjuda avancerade produkter för att säkra svenska och nordiska företag och privatpersoners kritiska och personliga information.

Symantec Global Intelligence Network (GIN) består av ett team på fler än 550 säkerhetsanalytiker världen över. Informationen från GIN används bland annat för att utveckla förutsägande och proaktiva teknologier som ger oöverträffat skydd mot avancerade hot.

– Symantec har idag ledande produkter inom datatillgänglighet och datasäkerhet samt spännande koncept som Information Fabric där företag kan ges en fullständig överblick över samtliga informations- och säkerhetslager, vem som använder vilken information och vem som skyddar den och hjälpa företag hur man bäst skyddar den kristiska informationen.

Hur påverkar förändringarna i säkerhetslandskapet kunderna?
– Idag räcker det inte att bara fokusera på förebyggande åtgärder utan det krävs investeringar i möjligheter att upptäcka och reagera. Tillsammans med våra partner behöver vi medvetandegöra kunderna om detta.

 

Post Comment