Hem Nyheter Ta ett första grepp om livscykelhantering genom att integrera de lösningar som finns

Ta ett första grepp om livscykelhantering genom att integrera de lösningar som finns

Publicerat av: Redaktionen

Dassault Systèmes säljer en omfattande plattform för livscykelhantering, samt en mängd produkter som hör till den. Om det känns överväldigande att börja använda sådana lösningar är en möjlig strategi att börja smått, med att få ordning på existerande tekniklösningar.

Den franska jätten Dassault Systèmes främsta produkt är mjukvaruplattformen 3DExperience för avancerad livscykelhantering. Kring den erbjuds ett otal kring- och påbyggnadsprodukter under olika varumärken. Den grundläggande tanken är att hela Dassault Systèmes erbjudande ska kunna dra nytta av data, processer och funktionalitet i allmänhet som hanteras med plattformen.

Ta ett första grepp om livscykelhantering genom att integrera de lösningar som finns 2

Jan Malmborg, kanalchef för Nordeuropa på Dassault Systèmes

Vad är egentligen livscykelhantering? Ett sätt att beskriva disciplinen är att det handlar om att samla in data om olika faser i en produkts liv och att använda dem för att planera, styra, övervaka och optimera. Exempel på de olika faserna för till exempel en tv kan vara de följande: design, tester, tillverkning, marknadsföring, distribution, försäljning i affär, installation hos kund, reparation och återvinning. Vilka faser som är relevanta beror förstås på vilken produkt eller tjänst det handlar om.

Det Dassault Systèmes med sina 17 000 anställda erbjuder är ordning och reda i verksamheter, på en helt annan nivå än de allra flesta svenska företag torde vara vana vid.

Hur rimmar det med faktumet att Sverige har en stor andel mindre företag, som kanske inte har resurser, kompetens och erfarenhet för att implementera så här avancerad mjukvara? Under Technias konferens PLM Innovation Forum i Stockholm nyligen fick IT-kanalen en pratstund om det och andra saker med svensken Jan Malmborg.

̶ Vårt budskap är att man inte behöver ändra allt för att börja arbeta seriöst med livscykelhantering, man kan gå varsamt fram, säger Jan Malmborg, kanalchef för Nordeuropa på Dassault Systèmes.

Han vill naturligtvis att kunderna ska köpa så mycket som möjligt från Dassault Systèmes, men ibland är det bättre att starta i liten skala. Det gäller kanske speciellt för mindre företag som inte har resurser att avsätta för storskaliga transformationer.

̶ Själva plattformen i sig kostar inte särskilt mycket. Man kan använda den för att integrera existerande applikationer, säger Jan Malmborg.

Integrationsaspekten är en av de viktigaste med livscykelhantering. Om essensen med livscykelhantering ska sammanfattas i en mening så är det nog att ”det handlar om att hantera och utnyttja data om produkter, tjänster och annat i en verksamhet på ett bra sätt och därigenom kunna effektivisera och öka lönsamhet”. Och då är integration en nyckelaktivitet.

Datahanteringen handlar framför allt om två saker. För det första att sträva efter att skapa en enda uppsättning av data om olika alla saker. ”En version av sanningen” som det brukar uttryckas.

För det andra att inte bara göra dessa data tillgängliga för alla olika avdelningar på ett företag, utan även se till att de olika avdelningarna använder data som görs tillgängliga av andra avdelningar på bästa sätt. Jan Malmborg berättar om en erfarenhet från många av Dassault Systèmes kunder som lyckats med det:

̶ När alla använder plattformen för att dela på data märker man att folk från olika delar av ett företag börjar prata med varandra.

För att få sina produkter på marknaden har Dassault Systèmes ett nätverk med olika typer av partner. Det behövs nog partner som förstår mindre kunders behov för att nå fram till dem. Man säljer även direkt.

Hur gör man om intresset för att hantera data och livscykler är svalt bland medarbetarna på ett företag?

̶ Att jobba med de 3d-modeller som kan tas fram med vår mjukvara gör ofta arbetet konkret. Representationer av fysiska objekt blir ett språk som är enkelt att förstå och som engagerar, säger Jan Malmborg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>