Talare på IP Expo – Robotarna tar över
Hem Reportage Talare på IP Expo – Robotarna tar över

Talare på IP Expo – Robotarna tar över

Publicerat av: Redaktionen

En av talarna på eventet IP Expo Nordic i Stockholm är den amerikanske journalisten Jay Nelson Tuck som specialiserat sig på att granska effekterna av artificiell intelligens.

Talare på IP Expo - Robotarna tar över 1

Jay Nelson Tuck

Han spår en framtid där robotar inte bara ersätter börsmäklare utan även kirurger.
– Vi går mot en framtid där mjukvara i allt större utsträckning skriver sina egna uppdateringar. Det innebär att människan visserligen uppfunnit verktygen men framöver inte kan räkna med att de alltid ska arbeta för oss, säger Jay Tuck.

Som krigskorrespondent har han fått god insyn i hur de amerikanska drönarna utvecklas och säger att han skulle kunna ge många skrämmande exempel på hur krigsmaskiner av detta slag kan fatta felaktiga beslut.
– Drönare används för flygningar på 5 500 meters höjd varifrån 150 000 människor kan identifieras på en och samma överflygning.

Jay Tuck antyder att system av detta slag lätt kan spåra ur och få svåra konsekvenser.
– Fem eller sex generationer efter att AI-systemen etableras blir det svårt att hålla koll på vad robotarna gör och det finns redan exempel på att de blivit smartare än människor.

Bland de exempel han lyfter fram märks IBM:s superdator Watson som på tre sekunder läser in 200 miljoner sidor och därmed slår den mänskliga hjärnan med hästlängder.

– Inom hälsosektorn inser man redan nu att datorer kan analysera prover mycket bättre än människor. Redan idag sker många operationer på distans och robotar kan göra jobbet mycket mer precist jämfört med människor. Skälet till att robotar inte redan nu genomför operationer är främst etiska regleringar och krav på att kirurger måste vara närvarande under arbetet.

Ett av de tydligaste exemplen på att robotar redan tagit över mycket arbete är inom finanssektorn.
– År 2000 hade Goldman Sachs 600 börsmäklare men sedan robothandeln slog igenom behövs bara två personer för att övervaka hela börshandeln.

Jay Tuck på vara tveksam till robotar inom krigsindustrin men framhåller en rad positiva användningsområden där logistikbranschen är ett tydligt exempel. Samma sak gäller inom det allt mer effektiviserade jordbruksområdet.

– Det finns redan exempel inom jordbruket där man med hjälp av avancerade maskiner kan fördela gödningsmedel, tillväxthormoner och bekämpningsmedel individuellt. Därmed behöver man inte bespruta stora områden utan kan i stället göra insatser på individuella plantor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>