TCO Certified möjliggör vägen för säkrare kemikalier i elektronikprodukter
Hem Leverantör TCO Certified möjliggör vägen för säkrare kemikalier i elektronikprodukter

TCO Certified möjliggör vägen för säkrare kemikalier i elektronikprodukter

Publicerat av: Redaktionen

TCO Certified möjliggör vägen med stora framsteg i arbetet mot skadliga kemikalier genom sin världsledande lista med säkrare alternativ.

Nu utökas TCO Certified Accepted Substance List till att omfatta även processkemikalier, för att skydda människor som arbetar i tillverkningen av IT-produkter.

Idag finns 352 000 kemikalier och kemikalieblandningar på marknaden. Enbart i IT-produkter används tiotusentals olika varianter.

– Vi har arbetat med hållbar IT i 30 år och vet att det inte är tillräckligt att förbjuda skadliga ämnen. Det blir en katt- och råttalek där det förbjudna ämnet ersätts med något annat, som kan vara lika skadligt, eller till och med värre. Lagstiftningen ligger efter, så du behöver hitta en annan metod. Det är här vi kommer in, säger Sören Enholm, vd på TCO Development, organisationen bakom TCO Certified som är den ledande, globala hållbarhetscertifieringen för IT-produkter.

Skadliga ämnen som används i IT-produkter men även i tillverkningsprocessen är en risk för både människor och miljön. Enligt en global FN-rapport från augusti 2018 så avlider en fabriksarbetare var femtonde sekund efter att ha kommit i kontakt med skadliga ämnen på arbetsplatsen. Studien omfattar alla industrier.

– TCO Certified Accepted Substance List minskar risken för att skadliga kemikalier hamnar i naturen och nu lägger vi till processkemikalier till listan för att även skydda människor som arbetar i tillverkningen av certifierade produkter, säger Sören Enholm.

Det enda sättet att helt undvika skadliga ämnen är att granska alla kemikalier innan de används. Med TCO Certified Accepted Substance List så ses kemikalier som en hög risk tills motsatsen bevisats. Listan är dynamisk och riskbedömningen kan omprövas om ny information kommer fram.

“TCO Certified Accepted Substance List är vårt bidrag till såväl industrin som samhället i stort. Listan är offentlig och kan användas av alla, oavsett bransch eller produktkategori, avslutar Sören Enholm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>