Tech Data öppnar molnportal för tjänstehungriga
Hem Nyheter Tech Data öppnar molnportal för tjänstehungriga

Tech Data öppnar molnportal för tjänstehungriga

Publicerat av: Redaktionen

Moln ska vara enkelt. Men när du säljer ett stort antal tjänster till ett stort antal kunder kan det bli om inte krångligt så i vart fall omständligt. Det vill Tech Data råda bot på med en ny portal. 

Tech Data SpångaPå torsdag den 13 februari slår Tech Data upp portarna i Sverige till plattformen som man har döpt till Streamone. Där kommer återförsäljarna att kunna hantera molntjänsterna de säljer och det handlar om allt från offerering till fakturering. Det berättar Dan Cederhage som är ansvarig för molnsatsningen.

– Till en början kommer portalen att innehålla tjänster från sju leverantörer. Men antal leverantörer och tjänster  kommer förstås att utökas efterhand, säger han.

Streamone är egentligen inget nytt för Tech Data. I USA öppnade man motsvarande tjänst redan 2011. Men uppenbarligen har man inte bedömt att behovet varit tillräckligt stort på den svenska marknaden förrän nu.

– Vi har under en längre tid arbetat med hur Tech Data ska kunna hjälpa våra partners när it-leveransen går mer mot tjänst. Den plattform vi nu släpper i Europa är en uppdatering och anpassning av den amerikanska, för att passa våra förhållanden.

Bland annat har de tagit in en mix av lokala leverantörer av molntjänster. Svenska Stay Secure såväl som internationella leverantörer som passar den svenska marknaden, berättar Dan.

– Streamone är en av byggstenarna i vår satsning på molnet som vi kallar TD Cloud. En annan viktig del är utbildning och där kan vi  erbjuda våra partners utbildningar i business transformation. De har också tillgång till ett bibliotek med olika utbildningsdokument genom den portal vi byggt upp för att samla informationen kring erbjudandet. .

Hur mycket Tech Data kommer att tjäna på upplägget vill Dan Cederhage inte kommentera, men säger att ”de inte tar ut någon extra kostnad från våra partners för att använda Streamone”. Men tvivelsutan är satsningen ett sätt att få en del av den allt större molnkakan.

–Ingen av oss i kanalen har råd att ignorera molnet.

Flera andra distributörer gör motsvarande satsning, där rivalen Ingram Micro hör till dem bland de stora som kommit längst på den svenska marknaden. Men Dan tycker inte att de kommer sent in i matchen. Han ser det tvärtom (föga förvånande förvisso) som en bra tidpunkt för lanseringen.

Vad krävs för att få tillgång till portalen som återförsäljare?
– Våra partners kan med en mycket lågt insteg leverera molntjänster till sina kunder med bibehållen kontroll. Det enda som krävs för att börja använda Streamone är ett konto hos oss. Om man har det så kommer man idag åt tjänster från Stay Secure, The Online Backup Company, Videxio, SDG Cloud Provider, Cirrus Communication, Mozy och luxCloud, och fler läggs till löpande.

Stay Secure är en av leverantörerna i portalen. Leverantörens Marcus Månsson, Channel account manager, är hoppfull.

– Vi ser samarbetet med Tech Data som ett komplement till vårt nuvarande arbete. Genom distributören är vår ambition att nå ut till en bredare målgrupp och [ser fram emot att] marknader kan bli tillgängliga som vi normalt sätt inte hade gått på idag, säger han.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>