cygate1
Hem Nyheter Tech Days Datacenter 0-1-2-3 med Cygate

Tech Days Datacenter 0-1-2-3 med Cygate

Publicerat av: Redaktionen

Två regniga dagar i slutet av april samlade Cygate till teknikdagar i underbart vackert belägna Vår Gård i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Cirka 60 deltagare fick chansen att förkovra sig inom områdena server och lagring, nätverk och säkerhet.

Cygate är ett helsvenskt IT-företag, en del i Telia-koncernen, som kan erbjuda skräddarsydda IT-tjänster för alla typer av företag och har skapat lösningar för bland annat banker, detaljhandel, kommuner, landsting, media, statliga bolag och myndigheter samt tillverkningsfo?retag.

Företaget startades 1978, men verksamheten bedrevs i ganska liten cygate4skala med relativt liten arbetsstyrka fram tills Telia tog över 2006 och nu är antalet anställda uppe i över 750. Cygate har sin grund i nätverk, men verksamheten har utökats rejält, alltid med säkerheten i fokus.

Med den här träffen, som riktade sig mot tekniker, ville man satsa på kvalitet, inte kvantitet. Tanken var inte bara att förmedla kunskap, utan att det skulle vara mysigt – en chans att träffa kollegor och andra på samma nivå för att lufta frågor i en miljö utan en massa försäljningssnack.

Namnet på temat, Datacenter 0-1-2-3, beskriver hur man kan ta sin miljö från ett till två och kanske till tre datacenter, eller varför inte noll datacenter vid anslutning till molnet. Sju olika partners till Cygate fanns på plats för att i en utställning sprida information om sina produkter: Cisco, HPE, EMC, Check Point, Juniper, VMware och F5.

IT-kanalen var med och vi fick under Fredrik Zachrisson inledningsanförande lära oss ledorden ”Infrastruktur är kod!”, som markerar att tiderna förändras. Det handlar inte längre om installationer och produkter med fasta uppgifter, utan att allt kan programmeras och förändras efter behov.

Installation och underhåll har ersatts av versionshantering och mjukvaruimplementering med utgångspunkt från kod. Det gäller att skilja på resurser, verktyg och förmåga – och det nya trendordet är DevOps.

Efter denna inledning hade deltagarna möjlighet att välja mellan tre parallella pass som upprepades två gånger, så det fanns alltså möjlighet att ta del av två av de tre. Det handlade om:

Server & lagring – Hur kan vi hantera dataskydd och utmaningarna inom tillgänglighet när ni har en, två eller tre datahallar? Vi tittar på hur funktioner som till exempel Disaster Recovery och Disaster Avoidance kan byggas beroende på antalet fysiska lokationer.

Nätverk i datacenter – Hur gör du med nätverket när nya behov och krav driver tillväxt från ett till två till tre datacenter? Vi delar med oss av tankar och erfarenheter kring hur nätverk i datacenter bäst byggs med hänsyn taget till funktion, kapacitet, skalbarhet, säkerhet och hanteringen av områdena.

Säkerhet i datacenter – Vi diskuterar hur du säkrar datacenter med zoner och brandväggar. Dessutom beskriver vi hur applikationsleveransen kan förenkla och säkra upp era applikationer.

Detta kompletterades med att samtliga sju partners höll var sin tekniska presentation där den senaste tekniken beskrevs. Kvällen fördrevs med bastu, middag och trevligt umgänge.

IT-kanalen talade med en av deltagarna, Mats Johansson, nätverksspecialist från landstinget i Västmanland. De står inför en segmentering och byte av utrustning och har Cygate som leverantör. Mats var där för att titta på produkter och tjänster och var mycket positiv till upplägget.

Förhoppningsvis fick han också tid att diskutera med kollegor från andra landsändar, eftersom det är en ovärderlig väg till kunskap som är omöjlig att ersätta med föreläsningar. Hur som helst var Cygates arrangemang välordnat och givande.

[slideshow_deploy id=’12954′]

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>