Sedan Ryssland attackerade Ukraina har Tech To The Rescue matchat 24 ideella organisationer med teknikföretag som utvecklar digitala lösningar som hjälper dem hantera den humanitära krisen i landet.
Nu uppmanar Tech To The Rescue svenska teknikföretag att stödja dem så de kan fortsätta sina insatser inom #TechForUkraine, ett projekt som hittills beräknats ha en positiv inverkan på två miljoner människor.
Ukraina är ett land som före Rysslands attack hade 44 miljoner invånare. Ryska styrkor har nu attackerat en rad städer och närmar sig huvudstaden Kyiv, och en stor mängd människor är nu på flykt. Miljoner människor har redan lämnat Ukraina, och dessa flyktingar behöver boende, vård, transporter, tolkstöd, juridiskt stöd och mycket mera.
Just nu är det till stor del frivilliga och organisationer som ordnar tillfälliga boenden och transporterar flyktingar. De saknar mycket ofta de tekniska kunskaperna och verktygen som krävs för att hantera en så här stor kris på ett effektivt vis.
“Tiotusentals människor har med kort varsel börjat hjälpa till, och de kommer från närområdet såväl som från hela världen. Detta har räddat oräknerliga liv men hjälpen behöver dock struktureras och alla ansträngningar behöver effektiviseras och optimeras. Teknik är en viktig del i att koordinera de humanitära insatserna och det är där som Tech To The Rescue kan hjälpa till,” säger Jacek Siadkowski, medgrundare och ansvarig för Tech To The Rescue.
#TechForUkraine stöttar organisationer som hjälper Ukraina
Tech To The Rescue är en ideell organisation med sin bas i Polen. De matchar organisationer som behöver tekniskt stöd med företag som är beredda att erbjuda detta. Organisationen satsar nu alla sina resurser på att hjälpa ukrainska flyktingar genom kampanjen #TechForUkraine. Genom pro-bono-arbete ska 100 digitala projekt för organisationer i regionen sättas igång inom tre månader.
Sedan lanseringen har 60 organisationer från Polen, Ukraina, Rumänien, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och USA efterfrågat hjälp och mer än 450 IT-företag från 40 länder har lovat att hjälpa dem. Företagen inkluderar Amazon Cloud Services, Orange, Salesforce, Allegro, Netguru, Divante, Boldare, Nocodely, Astek, Servsoft, Droids on Roids, Twilio, Nord VPN, 10Clouds, Codility, RTB House och Packhelp.
En rad projekt har redan lanserats genom #TechForUkraine
24 projekt har hittills matchats genom #TechForUkraine och flera är nu live, inklusive:
● sosua.help – En plattform som samlar erbjudanden om hjälp till ukrainska flyktingar
● dopomoha.pl – Den enda kartan på ukrainska som informerar om humanitär och medicinsk hjälp
● peaceofheart.eu –NFT för välgörenhet, som stödjer Ukraina och dess invånare
Teamet arbetar nu parallellt med 45 olika projekt, och nya matchas varje dag. Nya organisationer kommer också med förfrågningar dagligen.
Just nu använder #TechForUkraine Donorbox för att samla in pengar för det kommande året och utvidga teamet. Målet är 1 miljon insamlade dollar.
“Vi är överväldigade över gensvaret vi fått för kampanjen #TechForUkraine och jobbar nu dygnet runt för att processa alla ansökningar. Därför vädjar vi till det internationella IT-communityn, startups och investerare att hjälpa oss. Vi behöver öka antalet teammedlemmar för att kunna möta efterfrågan, och detta kommer göra att vi kan hjälpa flyktingar i större skala och stödja dubbelt så många organisationer som idag,” säger Jacek Siadkowski.