Hem DISTRIBUTÖRTECH DATA Techradarportal – platsen där avancerad teknik blir tillgänglig för alla och ”dumma frågor” får förklarande svar

Techradarportal – platsen där avancerad teknik blir tillgänglig för alla och ”dumma frågor” får förklarande svar

Publicerat av: Redaktionen

När AI går från ett modebegrepp till en naturlig del i allas vardag

Techradarportal – platsen där avancerad teknik blir tillgänglig för alla och ”dumma frågor” får förklarande svar 3IT-Kanalen fick i mitten av juni möjlighet till en pratstund med två av huvudpersonerna bakom Sveriges kanske hetaste teknikorienterade podd- och teknikportal – Techradarportal.se; Johnny Lindholm och Michael Thunander, rörande deras arbete med att göra avancerad teknik tillgänglig för en bredare publik.

Johnny, som har en drygt 25-årig bakgrund från distribution där han uteslutande jobbat med business to business, började för ett antal år sedan inse att det arbetssätt som varit lite av en standard under många år blivit lite väl fyrkantigt. Istället för att bara flytta kartonger med hårdvara så hade han börjat se ett skifte i branschen där man premierar en adderad kompetens och gemensamma aktiviteter med sina kunder.

  • Efter att under många år förlitat oss på uteslutande mejlkommunikation, så märkte vi ganska tydligt att vi måste hitta nya vägar för att nå marknaden och nya målgrupper. Detta var grunden till att vi startade Techradarportal, berättar Johnny.
  • Från början jobbade vi mest via traditionella kanaler för att sprida våra poddar men nu har portalen vuxit och är en helt egen plattform som står som en fristående lösning.Tack vare ett nära samarbete med HPE och Aruba från start, kunde Tech Data skapa poddplattformen, genom att äga den själva blir vi mer fria och kan skapa mer av en branschpodd istället för en nischad företagsorienterad dito.

Vågar ställa de dumma frågorna

Redan från start så var Tech Data klar med hur grunden till podden skulle utformas och att en av de viktigaste delarna med den, för att nå en så bred publik som möjligt, var att hitta en lite annorlunda angreppsvinkel, en vinkel där det inte fick bli IT-proffs som pratade med IT-proffs. Svaret på detta blev Michael Thunander, som tidigare synts inom bland annat inom Standup och även varit såväl programledare som redaktör och producent. Han har alltid haft en förkärlek till teknik och datorer utan att för den skull behövt gräva ner sig i de tekniska detaljerna och det är just i detta läge, när teknik möter komedi, som synergier skapas vilka skalar bort komplexiteten och synliggör nyttan med ämnet som respektive podd belyser.

  • Jag är personen som ställer de dumma frågorna. I de lägen som en tekniker bara nickar, antingen för att han/hon direkt förstår allting eller för att det är för pinsamt att erkänna att allt inte är så solklart som det kan låta, så kan jag i min roll samtidigt ställa frågorna som alla ”icke-tekniker” har. Genom att sedan kombinera dessa med en lite mjukare touch som gärna tar sidospår åt det lite mer lättsamma hållet, samtidigt som vi hela tiden följer den röda tråden, så tror jag att vi lyckas fånga upp och intressera en betydligt bredare målgrupp säger programledaren Micke.
  • Alla våra poddar är uppdelade på samma sätt; vi börjar lättsamt, nördar ner oss rejält i mitten och knyter sedan samman allt på ett lite lättsammare sätt vilket gör att vi tillsammans med Mickes frågor och inlägg lyckas få alla att hänga med genom hela resan berättar Johnny. Vi har även upplevt att det är ett klart plus att Micke inte är från branschen. Då vi i alla våra avsnitt har med en extern gäst och denna vet att jag och Micke har två helt olika bakgrunder så anpassas dialogen mer eller mindre per automatik till en nivå som passar en bredare lyssnargrupp.

AI inom allt

Ett tema som har lockat många lyssnare är AI, där det i skrivande stund presenterats tre avsnitt men där minst ett till är på gång. Producerade avsnitt hittar du här:

I dessa avsnitt så tar Johnny och Micke tillsammans med gästpoddare Hans Larsson, Peter Werdenhoff och Peter Siljerud lyssnaren på en resa som börjar med data och dess betydelse, via det autonoma datacentret in till tillämpningar, terminologi och begrepp inom AI i den riktiga världen, för att avsluta med hur AI kommer att påverka samhället i helhet och hos oss som individer.

När vi pratar om varför AI, som trots allt funnits med i åtskilliga år, fått ett så positivt genomslag just nu både rent generellt men även sett till ovan nämnda poddar så svarar Johnny och Micke …

  • Det har pratats mycket om AI under en lång tid men det känns som att det är först nu som pusselbitarna faller på plats och vi har den bredd som behövs för att konkretisera detta både på ett teknisk och filosofiskt vis, för AI kan verkligen angripas på många olika sätt vilket poddarna är ett utmärkt exempel på, säger Johnny.
  • Vi pratar om AI både utifrån terminologin och förklarar vad AI är och vad det innebär och vi kan här även se direkta kopplingar till pandemins fotspår där vi ser hur viktig AI är inom bland annat medicinsk forskning och på sjukhus, vilket är områden där vi ser att enormt stora investeringar görs.
  • Men vi pratar även om den negativa sidan som kan finnas med AI. Hur ser vi på att vi alltid är övervakade och hur mycket information som är okej att någon ”högre upp” samlar in om oss, frågar sig Micke.
  • Vad vi än tittar på så finns alltid en bra och en mindre bra sida och så är det även med AI, men för den sakens skull så kan vi inte bara låta bli vad som är en naturlig del av vår utveckling. Vi skulle kunna säga samma sak om nästan vad som helst. Ta stål som exempel; det finns mängder av bra saker med stål men samtidigt så har det även genom tiderna använts för att skapa saker som skadar, men om vi låtit bli denna del i vår utveckling så hade vi inte varit där vi är idag – även detta på gott och ont så klart.
  • Det som är lite intressant är att vi kan se på dagens utveckling utifrån två aspekter. Vi har dagens ungdomar som tar utvecklingen som naturlig och så har vi den lite äldre generationen, som vi, där vi ser kopplingar till de filmer vi såg under tidigt -90 tal och som då var science fiction som vi aldrig skulle få uppleva, men som faktiskt är här och nu.
  • En mycket viktig del att komma ihåg är däremot att AI bara är en simulerad intelligens, vi människor är fortfarande bäst på att vara just människor. Sedan ska man komma ihåg att det finns enormt många olika typer av AI och detta är nästan som en lingvistisk resa där vi via poddarna visar hur olika typer av AI kan hjälpa till med olika saker, säger Johnny.

Trots att vi ser att pandemin påskyndat implementeringen av AI inom flera områden, vilket delvis beror på att vi måste göra mer på distans, så tar poddarna även upp den begränsande inverkan som våra och andra länders regelverk har på utvecklingen.

  • Vi kan ta nästan vilket område som helst, men för att ta något som alla kan relatera till så har vi de autonoma bilarna. Här skulle vi troligen kunnat vara betydligt längre fram om det inte vore för alla regelverk. Nu menar vi inte att det är fel då vi självklart behöver regler att förhålla oss till men samtidigt så kan det i vissa lägen även tendera att bli för mycket regler, säger Micke.
  • Vi kan också ta vården som exempel, för trots att Sverige ligger mycket långt fram inom tekniksektorn så skulle jag vilja säga att vi ligger efter när det kommer till användandet av AI inom vården där vi kanske skulle kunnat använda AI för att hjälpa till att avgöra vilka smittade personer som varit i mest behov av respiratorer.

Växande målgrupp

När Techradarportal först lanserades så var den givna målgruppen Tech Datas partner och deras kunder, vilka fortfarande är de primära målgrupperna. Men som namnet antyder så är Techradarportalen inte bara en samlingsplats för de poddar som skapats utan även just en portal till information om och kring de ämnen som diskuteras, vilket inkluderar själva poddarna i textformat som är ett genialiskt drag då vi alla är olika och flera kanske vare sig vill eller kan lyssna på materialet utan föredrar att läsa, något som också lockar en bredare målgrupp.

Portalen är en plats som lever sitt eget liv där vi redan idag kan fritextsöka efter ord och baserat på dessa komma direkt till rätt ämne, något som gör plattformen till en utmärkt plats för alla som söker snabb, lite enklare eller lite djupare kunskap inom de områden som behandlas. Det finns även tankar på att låta portalen växa och bli bredare.

  • Vi hade redan från start en plan över hur våra poddar bäst skulle nå en bred målgrupp. Förutom att vara lättillgängliga sett till innehåll så ville vi även hålla oss inom en tidsram, per podd, som ungefär motsvarar tiden att ta sig till och från jobbet. På detta sätt kan lyssnaren optimera sin tid och skaffa sig kunskap då de normalt kanske bara lyssnade på radion. Dessutom så finns vi via ett antal olika kanaler och du kan lyssna från flera platser där andra poddar finns som via Spotify, Acast eller Poddtoppen, berättar Johnny.
  • Vi har även märkt att allt fler nya i branschen använder podden för att lära sig delar som de kanske inte har full koll på, lite som en ”onboarding”, för att snabbt skaffa sig den kunskap som arbetet eller kanske ett tilltänkt jobb kräver, fyller Micke i. Sedan finns även tankar på att låta portalen växa genom att bredda utbudet med olika länkar, filmer och artiklar, allt för att skapa ett bredare innehåll för en bredare målgrupp. Sedan vill så klart även hela tiden utveckla oss och bli bättre vilket leder till ett ännu bättre innehåll.

Framtidsspaning med Techradarportal

Vi avslutade samtalet med att kort prata om framtiden för Techradarportalen och vad Johnny och Micke ser som nästa steg blir snabbt väldigt tydligt. Portalen är inte bara här för att stanna utan det finns en tydlig plan för framtida utveckling över kommande år.

  • Vi vill bli bättre och utvecklas både för våra lyssnare men även för vår egen skull. Vi kommer satsa på fler gäster inom bredare områden, vi kommer att addera andra typer av media men vi kommer alltid att hålla en hög nivå som sedan förklaras på ett sätt som tilltalar en bred målgrupp. Vi försöker även se saker i ett längre perspektiv då vi tenderar att överskatta teknik i ett kort perspektiv men underskatta den i längden, avslutar Johnny.
  • Vi tar superintressanta och komplexa lösningar och gör dem mänskliga och förklarar hur de inverkar på och förändrar våra liv. Vi kommer fortsätta att utvecklas, fortsätta att våga testa nya saker och besöka nya områden. Vi vill vara längst fram och samtidigt göra det lättillgängligt för alla, säger Micke.

Så får du en stund över i sommar, på stranden, i hängmattan eller på resan, passa på att lyssna på Techradar Podcast Portal, när, var och hur du vill. Utan någon anmälan, inloggningsstrul eller tider att passa. Lyssna där andra poddar finns, Spotify, Acast och Poddtoppen! Eller gå direkt till www.techradarportal.se/

Presenteras av Tech Data i samarbete med HPE och Aruba, producerat av House of Wizards.

På åsterseende!

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00