Hem KRÖNIKA Teknikåret 2021 tar in svenska företag i en ny era

Teknikåret 2021 tar in svenska företag i en ny era

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] 2021 är ett år som de flesta av oss säkerligen har längtat efter.

Teknikåret 2021 tar in svenska företag i en ny era 2

Morten Karlsrud, Executive Director & General Manager Nordic Territory på Lenovo

Det goda vi kan ta med oss in i det nya året från 2020 och den globala pandemins början, är att det bara kan bli bättre. Och samtidigt som pandemin har orsakat stor skada så har den också förändrat sättet vi arbetar på och därigenom den teknik vi använder för att utföra vårt arbete. Detta år kommer vi därför se hur den nya teknik vi utvecklar och använder i framtiden påverkas av pandemins effekter.

Distansarbete med smart teknik och omstöpning av företagskontor

Trots att vi börjat vaccinera mot COVID-19 världen över så kommer distansarbetet att fortsätta under en överskådlig tid framåt. Och även då pandemin är över så kommer många företag dessutom antagligen aldrig gå tillbaka till att alla arbetar från kontoret hela tiden. Detta innebär att vi kommer se en fortsatt utveckling av exempelvis kamera- och ljudteknik anpassad för hemarbete och vidare utveckling och förbättring av olika typer av samarbetsverktyg. Vi kommer dessutom också att se en utveckling av ergonomiskt anpassade produkter som exempelvis större, bärbara och mer flyttbara skärmar.

Denna nya era betyder inte bara att vi kommer se en utveckling och utbyggnad av hemmakontor, utan företagskontoren kommer också att stöpas om. Företagens kontor kommer att förvandlas från många skrivbord, konferensrum och umgängesytor till en typ av samarbetsfokuserade ”affärscenter” med smidigare och mer bärbar teknik, så att de anställda enkelt kan anpassa sin arbetsomgivning efter sina behov. Så kallad hot-desking har ju funnits ett bra tag nu, men pandemin kommer dra denna trend till sin yttersta spets genom att göra ännu fler företagskontor till mer av hubbar för samarbete, där anställda kommer och går, och i stort sätt aldrig befinner sig på kontoret allihop samtidigt.

För dem som arbetar hemifrån kommer vi också se nya portabla teknikprodukter med exempelvis dubbla skärmar. Då många tidigare arbetade med två separata (eller fler!) skärmar på sitt kontor, behöver vi nu effektivisera denna teknik så att samma funktioner erbjuds men i en hemmiljö där man inte har lika stor plats som på ett kontor. Vi kommer också se innovation som underlättar hemarbete genom exempelvis tangentbord direkt på skärmen, verktyg för tal-till-text så att man inte ens behöver använda tangentbord, och andra verktyg som gör att man kan utföra samma arbete som tidigare, men med färre teknikprodukter.

Från Wi-Fi till 5G
5G kommer att innebära att vi blir mindre beroende av Wi-Fi-nätverk och kommer kunna ha såväl datorer, surfplattor som mobiltelefoner uppkopplade på ett sömlöst sätt hela tiden – oavsett om vi är hemma, på kontoret eller ute på språng. Tiden då man var tvungen att koppla upp datorn mot Wi-Fi så fort man satte sig på kontoret, cafét eller exempelvis i flygplatsloungen kommer med 5G snart vara ett minne blott.

Vi kan också förvänta oss en ökad efterfrågan på röststyrda assistenter för smarta hem då denna typ av produkter kommer att bli billigare och därmed tillgängliga för en bredare målgrupp av konsumenter. Dessutom har röstassistenter funktioner som också går att använda utanför hemmets väggar, vilket breddar användbarheten.

5G kommer också ha en mycket stor effekt på verksamheter inom industri och tillverkning då industriella maskiners funktioner kommer vara beroende av 5G-uppkoppling för att fungera. Dessutom kommer allt fler företag bli beroende av 5G-nätverk för sin digitalisering och utveckling av IT-infrastrukturen, samt för att stärka säkerheten och använda 5G-nätverket som Wi-Fi-backup.

Skolan och vården kommer virtualiseras snabbare än någonsin
Under pandemin har skolor blivit tvungna att snabbt anpassa sig till undervisning baserad på att eleverna kopplar upp sig mot skolan hemifrån. Detta har resulterat i att nya möjligheter har öppnat sig för skolor att kunna fortsätta arbeta med virtuell utbildning också då pandemin är över – och definitivt under 2021. Detta innebär en utveckling inom individanpassad och projektbaserad undervisning, nya sätt till utvärderingar av elevers resultat och betygssättning, samt ny teknik för lärare att lättare undervisa över nätet genom virtuella klassrum och samarbetsverktyg. Bland annat kommer vi se ny innovation där lärare kan interagera med 3D-modeller i realtid, för att på så vis ersätta den fysiska upplevelsen av att använda sig av föremål i ett traditionellt klassrum.

En annan utveckling som skett med rekordfart under pandemin är virtuella läkarbesök. Och en vidare utveckling av läkarbesök som sker via videosamtal är vård där man använder sig av AI, också här med stöd av 5G, för att enklare diagnostisera och behandla patienter under virtuella läkarbesök. Vi ser också en vidare utveckling inom nanoteknik och skapande av celler och till och med organ för individuellt anpassade cancerbehandlingar.


Ny teknik är här för att stanna

En summering av dessa insikter är att pandemin har skapat en teknisk utveckling som kommer att forma ett helt nytt eller i alla fall mycket annorlunda samhälle. Att födseln av internet påbörjade IT-revolutionen är nog de flesta rörande överens om, men det ska bli intressant att se vilken eventuell revolution inom teknisk utveckling och innovation som denna pandemi kommer att resultera i. Områden i vilka innovation pågick i sakta mak har helt plötsligt utvecklats i rekordfart i samband med att pandemin krävt denna nya teknik för att få samhället att fortsätta fungera. Och den nya tekniken, den är här för att stanna.

Morten Karlsrud, Executive Director & General Manager Nordic Territory på Lenovo

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>