Teknikföretag i Umeå vill få fler kvinnor till branschen – satsar på ungt företag
Hem KVINNOR INOM TECH Teknikföretag i Umeå vill få fler kvinnor till branschen – satsar på ungt företag

Teknikföretag i Umeå vill få fler kvinnor till branschen – satsar på ungt företag

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] Fler kvinnor ska jobba inom teknikbranschen i framtiden.

Teknikföretag i Umeå vill få fler kvinnor till branschen – satsar på ungt företag

Aja Tomic, Ebba Hampusson, Julia Izarra på UF Jämställd Teknik och Peter Renkel, vd på Konftel.

Det tycker tre gymnasietjejer som har startat ett UF-företag för att peppa andra tjejer att också söka Teknikprogrammet på gymnasiet.

Och de har fått flera stora företag i Umeå på kroken, som vill samma sak.

– Vi är jätteglada att flera stora teknikföretag tror på oss. Det visar att de är villiga att anstränga sig för att skapa en jämställd teknikbransch, säger Aja Tomic, en av de tre UF-grundarna.

På i princip alla studieförberedande gymnasieutbildningar är det lika många tjejer som killar. Men inte på Teknikprogrammet. Där är bara en femtedel av eleverna tjejer – vilket sedan resulterar i att bara en femtedel av de som pluggar tekniska utbildningar på universitetet är tjejer och att bara en femtedel av de anställda inom teknikföretagen är kvinnor.

Det här vill det nya UF-företaget Jämställd Teknik råda bot på genom att peppa tjejer i nian att söka in till Teknikprogrammet på gymnasiet. Företaget består av 18-åringarna Aja Tomic, Julia Izarra och Ebba Hampusson som går tredje året på Teknikprogrammet på Minervagymnasiet.

– Vi vill åstadkomma en förändring i könsfördelningen inom teknikbranschen. Vi vet från företagens sida att det finns ett stort behov av fler kvinnor, men också att man vill förändra inställningen till teknik, säger Julia Izarra.

Nu har Umeåföretagen Konftel, Umeå Energi, Ålö, Algoryx och Komatus Forest valt att samarbeta med UF-företaget.

– Vi samarbetar gärna med alla initiativ som på sikt kan öka antalet kvinnliga ingenjörer, eftersom det kommer att underlätta för oss att få till en mer balanserad forskning- och utvecklingsavdelning. Det i sin tur kommer påverka våra produkter i en positiv riktning, säger Peter Renkel, vd på Konftel, som utvecklar produkter för videomöten som säljs över hela världen.

Han menar att det är riktigt utmanande att hitta kvinnliga ingenjörer som vill jobba med mjukvara för inbyggda system och hårdvara.

– Man måste introduceras tidigt för att de tekniska programmen på universitet ska uppfattas som realistiska alternativ, säger Peter Renkel.

Tjejernas affärsidé är att göra besök i klasser på högstadiet och berätta om hur det är att läsa på Teknikprogrammet, men också att skapa inlägg på Instagram som vänder sig till tjejer i högstadiet. Inläggen kan innehålla allt från fakta om arbetsmarknaden, kvinnliga förebilder inom teknikbranschen till hur det är att både plugga teknik och jobba inom teknik. Med tanke på covid-pandemin som pågår har tjejernas arbete blivit mer digitalt än de först tänkt, med digitala klassträffar och annat. Om inte pandemin hade slagit till skulle UF-företaget även ha erbjudit studiebesök på de teknikföretag som anslutit sig samt även olika teknikexperiment.

– De företag som valt att samarbeta med oss kommer också att bidra till att visa de framtida möjligheterna som finns inom teknikbranschen. Tillsammans vill vi också bredda den allmänna bilden av teknik som yrkesbana för högstadieelever. Företagens erfarenheter från yrkeslivet kompletterar våra erfarenheter från Teknikprogrammet och det är en bra kombination. Förhoppningsvis kan vi tillsammans ge den verkliga bilden av teknik i sin helhet. Och kanske att vi kan krossa en och annan fördom, säger Ebba Hampusson.

Som mentor till sitt UF-företag har de Jennie Ekbeck, vd på Umeå Biotech Incubator. Hon menar att tjejernas arbete är en tioårssatsning, för det tar ungefär så lång tid innan de som går i nian och väljer Teknikprogrammet kan vara tekniskt utbildad på universitetet och anställningsbar.

– Tjejerna har gjort ett otroligt bra jobb och jag är imponerad över att de har lyckats knyta till sig så stora och välrenommerade företag i Umeå. Hela branschen vill ha in fler kvinnor och man måste så för att kunna skörda. Det ska bli intressant att se resultatet av gymnasievalet i vår. Jag är helt säker på att detta kommer bidra till en ökad jämställdhet inom teknikbranschen, säger Jennie Ekbeck.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00