Teknikinlåsningar en risk under osäkra ekonomiska tider
Hem Teknik Teknikinlåsningar en risk under osäkra ekonomiska tider

Teknikinlåsningar en risk under osäkra ekonomiska tider

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Dagens IT-landskap på svenska företag utvecklar sig allt snabbare i samband med flexibla molnlösningar, och även i samband med att företag har behov av att skala upp eller ned IT-miljön baserat på gällande ekonomiskt läge.

Så vad ska företag tänka på om de vill dra ned på sina IT-kostnader utan att samtidigt riskera verksamhetens datasäkerhet?

När företag ser över sina IT-kostnader behöver de börja med att se över vilka eventuella teknikinlåsningar företaget har. Sitter du fast i långa kontrakt som kostar pengar, utan att tekniken uppdateras med tiden? Detta kan innebära en hög ekonomisk risk då verksamheten förlorar möjligheten till flexibilitet och anpassning efter aktuella omständigheter – såväl ekonomiska som tekniska.

Undvik statiska helhetslösningar
Många företag väljer att köpa en helhetslösning med såväl mjukvara som hårdvara där de låser in sig under flera år framåt. Detta innebär att man under flera års tid varken har möjlighet att sänka sina IT-kostnader och heller inte kan anpassa sin IT-miljö vid förändrade ekonomiska omständigheter. Det bättre alternativet är därför att välja en abonnemangslösning där man betalar månadsvis för den mjukvara och de lösningar man använder, så att företaget har möjlighet att byta till lösningar som är mer prisvärda eller har den teknik man behöver uppdatera till på ett smidigt sätt.

Anpassa IT-landskapet efter den aktuella hotbilden
Utmaningen med att välja rätt säkerhet och backup-lösning är att man aldrig kan veta flera år i förväg vilka behov företaget kommer ha eller hur hotbilden från cyberkriminella kommer att se ut. Och det är ytterligare en anledning till att inte låsa in sig i ett flerårigt kontrakt med en säkerhets- och backup-lösning som efter flera år kanske kommer visa sig vara inaktuell. Och även om de flesta cybersäkerhets- och backup-leverantörer uppdaterar sina produkter med tiden, så är det inte säkert att en uppdatering räcker – man kanske kommer att behöva en helt annan typ av lösning i samband med att man behöver skala upp eller ned företaget, eller för att en ny typ av hot har seglat upp i hotlandskapet som den lösning man köpt inte kan skydda emot.

Teknikinlåsningar en risk under osäkra ekonomiska tider

Victor Engelbrecht Dohlmann

 Dra inte ner på fel saker
Under den rådande recessionen ser de flesta företag på var de kan skära sina kostnader. Och här gäller det att ha tungan rätt i mun för att inte spela i de cyberkriminellas händer.

Cybersäkerhet och förmåga till dataåterställning är två områden som man måste se till alltid är tillräckligt finansierade, för cyberkriminella utnyttjar gärna ekonomiskt turbulenta tider för att komma åt företag som väljer att dra ned på sin säkerhet för att rädda företagets ekonomi.

När det gäller dataskydd så är den övegripande situationen för svenska företag fortfarande inte tillräckligt god: årets trendrapport om dataskydd från Veeam, Data Protection Trends Report, visar att 79 procent av företag har ett ”skyddsgap” mellan hur mycket data de har råd att förlora och hur ofta IT säkerhetskopierar deras data. Och dessa gap utnyttjas gärna av cyberkriminella, så att säkerhetssituationen förvärras ytterligare och gapen blir ännu större om företag drar in på säkerhetskopiering och säkerhetsåtgärder.

Framtiden stavas flexibilitet
Med detta sagt så är det fortfarande viktigt att kunna ha god flexibilitet för den teknik man använder. Detta för att kunna hantera de lösningar företaget har på ett sätt som gör att de kan allokera budget till rätt områden. Har man abonnemangsbaserade tjänster för cybersäkerhet och backup kan man välja att exempelvis få loss pengar från cybersäkerhetslösningen genom att byta ut den mot en mer prisvärd sådan som är bättre rustad för dagsaktuella cyberhot, och på så vis föra över budget till backup-lösningen för att utöka den om man exempelvis ser en stark uppgång i ransomware-hot mot företaget. Denna typ av flexibilitet är endast möjlig om man inte är bunden i statiska och årslånga avtal, vilket tål att påminnas om och om igen.

Förmågan till flexibilitet är alltså ett viktigt ledord i dessa tider. Det är därför viktigt att satsa på den teknik som gör denna flexibilitet möjlig. Ett bra sätt är att satsa på lösningar som ökar möjligheten till automatiserade tjänster, så att man kan frigöra tid från IT-personalen så deras resurser kan förflyttas till andra viktigare uppgifter. Dagens förmåga till dataanalys gör att möjligheten till automatisering av uppgifter blir allt större, och detta är en god möjlighet för de företag som ser över möjligheterna att effektivisera sin IT.

Alla företag behöver se över möjligheterna att skära ner på kostnader – i dessa tider kan kostnadseffektivitet vara en fråga om att överleva eller lägga ner verksamheten. Därför behöver man göra rätt val, och öka förmågan till flexibilitet för att garantera en hälsosam ekonomi på företaget. För tar man fel beslut så kan man i stället utsätta företaget för säkerhetsrisker, som i sin tur hotar företagets överlevnad. Så tänk rätt och ta dig ut ur dyra, statiska och långa avtal, så företagets verksamhet blir hållbar för såväl nutid som framtid.

Victor Engelbrecht Dohlmann, Senior Regional Director Nordics på Veeam

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00