Tele2 väljer Nokia för 5G-utrullning i Baltikum
Hem NyheterNÄTVERK Tele2 har valt Nokia för 5G-utrullning i Baltikum

Tele2 har valt Nokia för 5G-utrullning i Baltikum

Publicerat av: Redaktionen

Tele2 AB (”Tele2“) (Nasdaq Stockholm: TEL2 A och TEL2 B) har valt Nokia som leverantör för utbyggnaden av nationella 5G-radionät i Estland, Lettland och Litauen.

Tillsammans med Nokia bygger Tele2 nästa generations infrastruktur i Baltikum, som kommer att ge både konsumenter och företag högre hastigheter och bättre täckning i kombination med låga svarstider och hög tillförlitlighet.

I januari 2021 offentliggjorde Tele2 ett partnerskap med Nokia för konstruktionen av 5G-corenät (kärnan i 5G-nät) i Baltikum. Nu stärker Tele2 och Nokia deras partnerskap genom att även bygga nationella 5G-radionät i Baltikum tillsammans. Utbyggnaden inleds så snart det har varit möjligt att säkra 5G-spektrum i respektive land.

– Nu har vi en stark och pålitlig partner för hela vår 5G-utrullning i Baltikum. Tillsammans kommer vi förse respektive land med en betydande uppgradering av mobiluppkopplingen som ger konsumenter högre hastigheter, tillförlitlighet och bättre täckning. Nokia levererar sömlösa lösningar och toppmodern utrustning i kombination med bra service. De har varit en stark partner till oss genom tidigare generationer mobilteknologi och vi ser fram emot att fortsätta partnerskapet även framöver, säger Petras Masiulis, vd för verksamheten i Baltikum på Tele2.

Tele2 väljer Nokia för 5G-utrullning i Baltikum– Vi är glada att kunna utveckla vårt långa partnerskap med Tele2 i Baltikum och är stolta över att utses som deras 5G-partner i denna viktiga utbyggnad. Vår AirScale-portfölj kommer att förse kunder på samtliga baltiska marknader med banbrytande uppkoppling. Nu ser jag fram emot att jobba nära Tele2, i det här projektet och framöver, och jag är dessutom glad att vi fortsätter våra framgångar i regionen, säger Tommi Uitto, President of Mobile Networks på Nokia.

Som en del i 5G-utbyggnaden i Baltikum kommer även de existerande 4G-näten bli ordentligt uppgraderade, med högre hastigheter och bättre täckning i samtliga länder.

Lettlands 700 MHz 5G-auktion har avslutats
Den 17 december 2021 avslutades den andra och slutliga delen av Lettlands 700 MHz-auktion. I första delen vann Tele2 703 MHz-713 MHz och 758 MHz-768 MHz från den 1 februari 2022 till den 31 januari 2042, till en summa av 2,42 miljoner euro. I den andra delen vann Tele2 738-748 MHz från den 1 februari 2025 till den 31 januari 2042, till en summa av 2,36 miljoner euro. För mer information om auktionen, se https://www.sprk.gov.lv/en.

Därmed har Tele2 nu framgångsrikt säkrat 5G-spektrum i Lettland i både 700 MHz- och 3,5 GHz-banden och har allt på plats för att påbörja utbyggnaden av ett nationellt 5G-nät. I Estland och Litauen förväntas 5G-auktioner för låg- och högfrekvens att genomföras under 2022.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>