Tele2 levererar privat 5G-nät till X Shores fabrik i Nyköping
Hem NyheterNÄTVERK Tele2 levererar privat 5G-nät till X Shores fabrik i Nyköping

Tele2 levererar privat 5G-nät till X Shores fabrik i Nyköping

Publicerat av: Redaktionen

Tele2 har tecknat avtal med elbåtsföretaget X Shore för att bygga ett privat 5G-nät i deras nybyggda fabrik i Nyköping.

Genom att ha ett eget 5G nät kommer X Shore kunna blir mer flexibla och effektiva i sin produktion av framtidens elbåtar.

Digitaliseringen inom industrin ökar och i takt med det också behovet av en stabil uppkoppling. I Nyköping håller X Shore på att etablera en ny anläggning med ambitionen att bli världens mest hållbara båtfabrik, med kapacitet att producera över 400 elbåtar om året . Nu harTele2 och X Shore tecknat ett avtal som innebär att Tele2 kommer leverera den digitala infrastrukturen i form av ett privat 5G-nät till den nya fabriken.

X Shore kommer använda sitt 5G-nät till att koppla upp produktionsutrustning trådlöst för att samla in data, underhålla och styra produktionen.

Den trådlösa produktionsutrustningen blir också mer flexibel att snabbt flytta om produktionen skulle ökas eller förändras. Monteringsbeskrivningar, kvalitetskontroller kommer alla var digitaliserade och hela tiden uppdateras digitalt på uppkopplade surfplattor.

Tele2 levererar privat 5G-nät till X Shores fabrik i Nyköping

Stefan Trampus

–     Ett privat mobilt 5G-nät ger helt nya möjligheter att digitalisera , automatisera och effektivisera verksamheten för alla typer av industrier. X Shore är världsledande när det gäller hållbara, eldrivna båtar och med ett modernt 5G-nät i sin nya fabrik så ligger de nu även i framkant som ett exempel på hur ett tillverkningsföretag kan använda tekniken på ett smart och effektivt sätt, säger Stefan Trampus, chef för företagsmarknaden, på Tele2

Den digitala infrastrukturen baseras på ett privat 5G nät från Tele2.

Ett privat 5G nät är ett lokalt nedskalat mobilnät som använder frekvenser som PTS ger X Shore lokalt tillstånd att använda i sin fastighet. En privat frekvens möjliggör för X Shore att ha en säker, förutsägbar och tillgänglig trådlös digital infrastruktur oberoende av belastningar i publika eller olicensierade nät. Dessutom är 5G en standard som kommer stödjas under många år framåt, för att bidra till en hållbar lösning för X Shore.

–     Vårt mål är att säkerställa en hållbar och effektiv produktion i alla led, från arbetsmiljö till naturpåverkan och ekonomi och då behöver vi ett nät som både är robust, säkert och effektivt. Med ett privat 5G nät möjliggör vi också för en ökad automatisering med exempelivs uppkopplade verktyg och självkörande fordon, säger Elias Wästberg, Head of X Shore Industries 1.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>