Telenor aktiverar förvärvat spektrum – möjliggör 5G-hastigheter på över 1 Gbit/s på 37 orter i Sverige
Hem Nyheter Telenor aktiverar förvärvat spektrum – möjliggör 5G-hastigheter på över 1 Gbit/s på 37 orter i Sverige

Telenor aktiverar förvärvat spektrum – möjliggör 5G-hastigheter på över 1 Gbit/s på 37 orter i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Telenor Sverige förvärvade i veckan 100 MHz spektrum i det så kallade 3,5 GHz-bandet.

Telenor aktiverar förvärvat spektrum – möjliggör 5G-hastigheter på över 1 Gbit/s på 37 orter i Sverige

Andres Suazo, mobilnätschef på Telenor Sverige

Idag aktiverar Telenor tilldelat spektrum vilket gör att 37 orter nu kan 5G-surfa i hastigheter på över 1 Gbit/s. Vid slutet av 2023 kommer 99,9% Sveriges befolkning ha tillgång till Telenors 5G-nät.

I oktober lanserade Telenor ett omfattande 5G-nät i centrala Stockholm med hjälp av redan tilldelat spektrum, 80 MHz på 3,5 GHz-bandet. Senare under hösten aktiverade Telenor 5G på ytterligare 36 platser i Sverige med hjälp av 40 MHz i samma band. Nu när Telenor förvärvat 100 MHz i 3,5 GHz-bandet i 5G-auktionen aktiveras spektrumet omgående. Det innebär att mobilnätet på 37 orter idag uppgraderas till 100 MHz i 3,5 GHz-bandet, vilket möjliggör för kunder att nu 5G-surfa i hastigheter på över 1 Gbit/s.

– Det känns grymt att vi är igång med vår ambitiösa utrullningsplan av 5G-nätet som inledningsvis fokuserar främst på större städer och populära sommar- och vinterorter. Jag har hela tiden sagt att vi ska erbjuda våra kunder hastigheter på 1 Gbit/s och det kan vi nu göra på 37 orter i Sverige, säger Andres Suazo, mobilnätschef på Telenor Sverige.

Arbetet med att bygga ut nätet på befintliga orter samt ta 5G till nya städer fortsätter. Det innebär att surfupplevelsen och mobiltäckningen kommer förbättras löpande. De städer och orter som idag omfattas av Telenors 5G-nät sträcker sig från Malmö till Luleå, från Storstockholm till Göteborg. Vid slutet av 2023 ska 99,9% Sveriges befolkning ha tillgång till Telenors 5G-nät.

Här kan Telenors kunder nu 5G-surfa upp till hastigheter på över en 1 Gbit/s:

Boden Norrköping
Borlänge Norrtälje
Botkyrka Nykvarn
Enköping Nyköping
Eskilstuna Piteå
Falun Rättvik
Gävle Sandviken
Göteborg Sigtuna
Huddinge Smedjebacken
Karlskoga Solna
Kiruna Stockholm
Lidingö Strängnäs
Linköping Södertälje
Ludvika Täby
Luleå Uppsala
Malung-Sälen Västerås
Malmö Älvdalen
Nacka

Rikstäckande 5G och uppgraderad 4G
Vid slutet av 2023 ska 99,9% Sveriges befolkning ha tillgång till Telenors 5G-nät. Totalt kommer mobilnätet att byggas ut med cirka 60 procent, vilket innebär tusentals nya basstationer i hela Sverige och möjliggör högre hastigheter och förbättrad täckning runtom i landet. Som en del av nätutbyggnaden kommer även 4G-nätet att moderniseras och byggas ut. Utbyggnaden genomförs inom ramen för nätsamarbetet med Tele2 och det samägda bolaget Net4Mobility.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>