Hem Nyheter Telenor snabbast i Sverige i nytt 5G-test

Telenor snabbast i Sverige i nytt 5G-test

Publicerat av: Redaktionen

Telenorkoncernen har under det senaste året genomfört flera omfattande 5G-piloter.

Telenor snabbast i Sverige i nytt 5G-test 3I november 2018 genomfördes Skandinaviens första 5G-test och i september i år inleddes Skandinaviens största pilot i norska Elverum. Idag genomförde Telenor Sverige ett 5G-test i 3.5GHz-bandet på sitt kontor i Solna och nådde då en nedladdningshastighet på 1.7 Gbps, ett hastighetsrekord bland operatörerna på den svenska marknaden.

– Jag är glad över att vi har kommit upp i dessa hastigheter som inte setts tidigare bland operatörerna. Under året har vi dragit flera tekniska erfarenheter från våra skandinaviska piloter, och dessa lärdomar tar vi med oss när vi under nästa år inleder ytterligare piloter i Sverige. Det är mycket tack vare detta som vi nu har kunnat genomföra Sveriges snabbaste 5G-test, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Telenor Sveriges ambition att inleda utbyggnaden av ett rikstäckande 5G-nät under 2020. Den svenska 5G-utrullningen är planerad att påbörjas i landets storstäder följt av större sommar- och vinterorter. Totalt kommer mobilnätet att byggas ut med cirka 60 procent, vilket innebär tusentals nya basstationer över hela landet. Parallellt fortsätter Telenor att investera kraftigt för att stärka och uppgradera det befintliga 4G-nätet, vilket kommer ge betydligt högre kapacitet och upplevd hastighet. Utbyggnaden genomförs inom ramen för nätsamarbetet med Tele2.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>