Telenor Sverige avyttrar villafiber och kommunikationsoperatören Open Universe till GlobalConnect Sverige
Hem Nyheter Telenor Sverige egengrävd avyttrar villafiber och kommunikationsoperatören Open Universe till GlobalConnect Sverige

Telenor Sverige egengrävd avyttrar villafiber och kommunikationsoperatören Open Universe till GlobalConnect Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Telenor Sverige fokuserar verksamheten mot tjänster till kunder inom mobil, bredband och tv.

Som led i detta säljs tillgångar relaterade till egengrävd villafiber samt kommunikationsoperatören Open Universe för drift av tredjeparts nät.

Transaktionen är avhängig godkännande av Konkurrensverket.

Telenor kommer att fokusera på att utveckla erbjudandet till kunder inom mobilt, bredband och tv. Bredbandserbjudandet är inte beroende av att Telenor äger en kommunikationsoperatör eller gräver egen villafiber.

Telenor kommer även framledes att vara tjänsteleverantör inom Open Universe, vilket gör att slutkunderna inte påverkas av transaktionen. Telenors kärnverksamhet och tillgångarna som avyttras kommer att fortsätta utvecklas på ett sätt som gagnar kunderna.

— Vi kommer att fortsätta driva Open Universe precis som det är i dag med samma fokus på leverans och kundnöjdhet. Vi ska också investera i och utveckla verksamheten, inte minst för att kunna erbjuda fler företag och hushåll möjligheten till en fiberuppkoppling. Vår ambition är att Open Universe ska vara Sveriges modernaste och mest högkvalitativa kommunikationsoperatör med målet att leverera en kundupplevelse i världsklass, säger Fredrik Borg, affärsområdeschef för den svenska konsumentaffären hos GlobalConnect.

— Vi stärker relationen till våra kunder och fokuserar våra investeringar på att vidareutveckla produkter och tjänster inom mobil, bredband och tv. Vår ambition är att kunderna ska få en överlägsen upplevelse hos oss, inte minst de som har alla tjänster via Telenor. Digitaliseringen i fastighetsbranschen ökar behovet av fler tjänster såsom 5G, publikt wifi för sömlös uppkoppling inom hela fastigheten, streambaserade tv-tjänster, säkerhetstjänster och andra smarta lösningar, kommenterar Bjørn Ivar Moen, VD Telenor Sverige.

Telenor Sverige avyttrar villafiber och kommunikationsoperatören Open Universe till GlobalConnect Sverige

Transaktionen omfattar kommunikationsoperatören Open Universe som levererar bredbandsaccess till tjänsteleverantörer (internet service providers, ISP) samt hyr fiberinfrastruktur. Totalt omfattar Open Universe 200 000 portar. Transaktionen omfattar även tillgångar relaterade till egengrävd villafiber med 14 000 uppkopplade hushåll.

Köpeskillingen uppgår till 3 miljarder SEK och transaktionen förväntas ge en vinst före skatt på 1,7 miljarder SEK. För 2020 uppgick EBITDA hänförlig till den avyttrade verksamheten till cirka 240 miljoner SEK. Transaktionen är avhängig godkännande av Konkurrensverket och förväntas vara slutförd i början av 2022.

GlobalConnect Sverige bygger och sköter driften av sitt fibernätverk till privata hushåll under bolagets konsumentvarumärke IP-Only.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>