Telia Company förvärvar TDC:s norska verksamhet

Telia Company förvärvar GET och TDC Norge till ett värde av 21 GNOK på skuldfri bas.

Telia Company förvärvar TDC:s norska verksamhet 1Telia Company kommer att kombinera sitt ledande mobilnätverk med GET:s förstklassiga fasta tjänster och på så sätt skapa en stark utmanare med konvergerade kunderbjudande på den norska marknaden.

Det danska företaget TDC:s norska verksamhet omfattar GET, en ledande leverantör av fasta tjänster med totalt 518 000 hushåll och företag anslutna till sitt fibernätverk. Mer än 1 miljon privat- och företagskunder använder GET:s tv- och bredbandstjänster dagligen.

TDC:s B2B-verksamhet i Norge ingår också i transaktionen vilket tillsammans med Telias företagsaffär kommer att möjliggöra konvergerade erbjudande till företagskunder.

Förvärvet kommer att stärka Telia Companys ställning på den norska marknaden och positionera företaget som en stark utmanare inom mobilt, tv och bredband.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna presentera överenskommelsen att förvärva TDC:s verksamhet i Norge. Vi skapar en ledande konvergent operatör för både konsumenter och företag i Norge som på allvar kan konkurrera på marknaden med ett flertal attraktiva och nya produkter och tjänster. Transaktionen är bra för de norska konsumenterna och för samhället.

– Vi bygger ett fantastiskt bolag med dedikerade medarbetare och har genomfört stora investeringar i vårt norska mobilnät som nu täcker 98 procent av landet och som del av Telia Company kommer GET att fortsätta att investera i utrullning av fiber och bredband, säger Johan Dennelind, vd och koncernchef för Telia Company.

GET och TDC Norge rapporterade intäkter om 4 GNOK under 2017 och en EBITDA på 1,7 GNOK.

Det överenskomna priset på 21 GNOK, motsvarar en EV/EBITDA-multipel om 12,1x baserat på 2017 och 9.0x inklusive förväntade synergier. Telia Company förväntar sig att transaktionen medför synergier på 0,6 GNOK 2021 från korsförsäljning mellan B2C och B2B, lägre kundomsättning och andra kostnads effektiviseringar.

Förvärvet uppskattas leda till integrationskostnader under 2019 och 2020 på cirka 200 MNOK årligen.

– Vi har genomfört en rad lyckade förvärv i Norge och jag är helt övertygad om att den här transaktionen inte är ett undantag. Jag ser mycket fram emot att välkomna GET:s och TDC Norges anställda och kunder till Telia Company, säger Johan Dennelind.

Denna transaktion gör att vår pro forma nettoskuldsättning i relation till EBITDA blir 1,9x, det vill säga något under vårt mål om 2x plus/minus 0,5x. Det tidigare kommunicerade återköpsprogrammet samt utdelningspolicyn förblir oförändrade.

Förvärvet av TDC Norge är föremål för prövning av relevanta myndigheter som förväntas bli klar under det andra halvåret 2018.

Bank of America Merrill Lynch, LionTree Advisors, EY och Simonsen Vogt Wiig har varit rådgivare åt Telia Company i samband med transaktionen.