Telia får i uppdrag av MSB att leverera radionät till kommunikationslösning för blåljusmyndigheter
Hem Digitala verktyg Telia får nu i uppdrag av MSB att leverera radionät till kommunikationslösning för blåljusmyndigheter

Telia får nu i uppdrag av MSB att leverera radionät till kommunikationslösning för blåljusmyndigheter

Publicerat av: Redaktionen

Telia har vunnit MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) upphandling av radioaccessnät för tjänster inom mobil datakommunikation till blåljusmyndighet och andra samhällsviktiga aktörer.

Den lösning som ska tas fram är ett komplement till Rakel, det svenska blåljusnätet, och det första steget på vägen mot ett fullt utbyggt och modernt mobilt datakommunikationssystem.

Telia får i uppdrag av MSB att leverera radionät till kommunikationslösning för blåljusmyndigheterDet nya systemet kommer på sikt att ersätta Rakel, som i första hand används för tal och gruppkommunikation och som inte tillgodoser blåljusaktörernas ökade behov av mobil datakommunikation.

– Vi är oerhört stolta över förtroendet att leverera radioaccess till den nya lösning för datakommunikation som MSB nu upphandlar. En robust och säker digital infrastruktur med hög kvalité är avgörande för att blåljusmyndigheter och andra samhällsviktiga aktörer ska kunna fullgöra sina uppdrag, säger Anders Olsson, VD Telia Sverige.

För att fortsätta leverera högkvalitativa kommunikationslösningar inledde MSB en upphandling, i maj förra året, bestående av kärnnät med drift och kundstöd, radioaccess och SIM-kort. Telia vinner den del av upphandlingen som gäller radioaccess, det vill säga den teknik som är länken mellan själva slutanvändarenheterna och mobilnätet.

När MSB slutfört uppdraget och levererat kompletterande tjänster för mobil datakommunikation kommer det att vara till stor nytta för såväl blåljusmyndigheter som andra samhällsviktiga aktörer. Dessa får möjlighet att utbyta större mängder data på ett säkert sätt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>