Telia levererar lokalt 5G-redo nät till SCA
Hem NyheterFöretagsnyheter Telia levererar lokalt 5G-redo mobilnät till SCA

Telia levererar lokalt 5G-redo mobilnät till SCA

Publicerat av: Redaktionen

Telia har ingått avtal med SCA för att leverera ett dedikerat 5G-redo mobilnät till pappersbruket i Obbola, Umeå kommun, som just nu genomgår en stor uppgradering och där världens största pappersmaskin byggs.

Det nya mobilnätet ska användas för att koppla upp maskiner och fordon samt säkerställa datatrafiken mellan bland annat mobila enheter och underhållssystem på anläggningen.

SCAs anläggning i Obbola kommer efter den stora investering och uppgradering som nu görs producera 725 000 ton kraftliner varje år, en pappersprodukt som i huvudsak används för att tillverka wellpappförpackningar. Flertalet av de maskiner och den utrustning som används i fabriken är uppkopplade och övervakas digitalt.

Telia levererar lokalt 5G-redo nät till SCA– SCA är en världsledare inom skogsindustrin och har under flera år gjort stora investeringar i sin verksamhet. Det känns otroligt roligt att vi nu fått utökat förtroende av SCA, och får fortsätta stötta dem på sin digitaliseringsresa. Det dedikerade mobilnät vi ska leverera till SCA i Obbola möjliggör en robust och säker digital infrastruktur. En förutsättning för att koppla upp affärskritiska system och skydda känslig data, säger Tobias Larsson, chef för Telias företagsaffär.

– Nya digitala lösningar gör att vi kan garantera hög tillgänglighet i produktionen. Vi kan övervaka driften och vara proaktiv i underhåll, samt identifiera fel innan de leder till stopptid. Det gör vi i allt högre utsträckning via mobila enheter. Personalen kan då snabbare agera på ny information, berättar Gustaf Nygren som är fabrikschef på SCA Obbola. Det nät Telia ska bygga kommer garantera hög tillgänglighet för dessa enheter och andra uppkopplade system i fabriken.

Det mobilnät Telia ska leverera och förvalta åt SCA Obbola baseras på 4G-teknik, som kan uppgraderas till 5G, och bygger på tjänsten Enterprise Mobile Network (EMN) med Local Breakout. Det innebär att lösningen drar nytta av befintliga skalfördelar och driftsäkerhet i det publika mobilnätet, men med dedikerad kapacitet.

Rent konkret betyder det att ett lokalt radionät med antenner och basstationer byggs på anläggningen, vilket bidrar till hög kapacitet och god bandbredd. Samtidigt används hjärnan i det publika mobilnätet, det så kallade core-nätet, för vissa funktioner som signalering, men tack vare Local Breakout funktionen behöver själva datatrafiken inte lämna det lokala radionätet. Fördelarna med denna typ av lösning är att det ger ett extra lager skydd för verksamhetens data samt kortare och mer stabila svarstider för de uppkopplade system som ställer höga krav på snabba reaktionstider i nätet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>