Testbloggen: Samsung Galaxy S6 Edge bryter ner Iphone 6 – med vänsterhanden
Hem Produkt Nyheter Testbloggen: Samsung Galaxy S6 Edge bryter ner Iphone 6 – med vänsterhanden

Testbloggen: Samsung Galaxy S6 Edge bryter ner Iphone 6 – med vänsterhanden

Publicerat av: Redaktionen

_DSF8048Jag gillar inte Android. För instabilt, för fult. Men efter att testat Samsung Galaxy S6 Edge är jag mer än beredd att överge min Iphone 6. Koreanen slår amerikanen i nästan alla ronder.

Till vardags använder jag en Apple Iphone 6. Jag skaffade den när den precis lanserats, för att ersätta min trasiga Iphone 4 och fick vid flera tillfällen frågan om jag ”bytt till Samsung” av vänner som vet att jag favoriserat Apple-telefoner alltsedan de gjorde sitt intåg.

Sammanfattningsvis: formen hos en Iphone 6 är blek och karaktärslös. Den kan bevisligen lätt misstas för exempelvis en Samsung-telefon.

En egen form

Under de senaste två veckorna har jag använt en annan telefon. En Samsung Galaxy S6 Edge. Den är allt annat än blek och karaktärslös. Även om formspråket är så nytt att få om ens någon direkt ser att det är en Samsung, ser åtminstone lite intresserat folk att det inte är en Iphone 6, eller någon annan Android-lur för den delen. Edge:n har sin egen form.

_DSF8302

Det beror givetvis i hög grad på det som givit modellen sitt tilläggsnamn, Edge. Bildskärmen böjer sig längs långsidorna mot baksidan på ett sätt som hos ingen annan telefon. Om det tillför något i den vardagliga användningen? Nej. Det gör det egentligen inte, på annat sätt än att ena kanten kan lysa upp när någon ringer eller så.

Men det är snyggt och ger telefonen en stark identitet.

Extraordinär bildskärm

Vad som är viktigare när det gäller skärmen är förstås bildkvaliteten. Den är fantastisk. Inget mindre. Hög upplösning med 557 punkter per tum (Iphone 6-skärmen har 326 punkter), bra kontrast, enastående ljusstyrka. Skärmen bidrar i hög grad till den känsla av ”dyr, exklusiv telefon” som prislappen också tydligt talar om att det är. Och för att hålla liv i jämförelsen med Apples 6:a – Kalifornien-luren känns billig i jämförelse.

Metallrammen, knapparna, allt bidrar till känslan av att det här är en gedigen, välbyggd och exklusiv telefon.

Samsun Galaxy S6 Edge

Undersidan.

Men man kommer ju bara så långt på känsla. Prylar måste leverera också. En av nyheterna i luren som jag är mest nyfiken på men inte kunnat testa – eftersom den inte är lanserad än – är betalningsfunktionen Samsung Pay. Den utnyttjar NFC-teknik i telefonen men ska fungera med kortterminaler med läsare för magnetremsa. Jag gillar idén men kan i det här läget bara hoppas att det fungerar bra.

Trådlös laddning är en annan funktion jag inte kunnat testa. Men det räcker att konstatera att det finns, att Samsung jobbar med Ikea som lanserar tekniken i sitt sortiment och att kaféer börjar installera trådlösa laddstationer.

Laddar 40 procent på 10 minuter

En annan, kanske mer nyttig aspekt på temat laddning är möjligheten till snabbladdning. På tio minuter går det att fylla batteriet till 40 procent.

Inte för att jag vid något tillfälle under de här två veckorna behövt ladda telefonen dagtid, efter nattens laddsession. Och då strömmar jag flitigt från Spotify och Sveriges Radio, och utnyttjar inte sällan telefonen som hotspot för internetuppkoppling. Utan att ha gjort vetenskapliga tester tycks Edge-telefonen klara sig längre på en laddning än min Iphone 6.

Samsung Galaxy S6 Edge

Kameran då? Jotack. It´s a beast. Inte så mycket på grund av upplösning på 16 megapixel, utan snarast för det faktum att optiken är ljusstarkare än tidigare – vilket innebär bättre bildkvalitet i mörka miljöer. Den har en snabb autofokus och i videoläget bjuder den på en bildstabilisering som fungerar rysligt bra, faktiskt. Apparaten kan också se till att skärpan följer ett objekt i bilden, exempelvis ett ansikte, men då kan du inte använda stabiliseringsfunktionen. Synd, sa Bull.

Är kameran bättre än Iphone 6-kameran? Jo, sammantaget är den det även om skillnaderna inte är milsvida.

Instabil fingeravtrycksläsare

Ok, så jag hyllar den här luren. Men det finns smolk i bägaren, minsann. Fingeravtrycksläsaren fick jag aldrig att fungera klockrent. Jag kanske har otydliga avtryck eller för torr hud. Hur som helst är Iphone-läsaren stabilare.

Headsetet känns som en nödlösning. Den håller inte alls samma höga klass som telefonen. Såväl i känsla och hantering som ljudkvalitet. Kanske tänker sig Samsung att man ändå köper ett rejält headset utifrån sina egna preferenser. Men jag hör inte till dem. Jag vill ha allt i ett paket.

Men det är nog allt jag har att sätta på minussidan. Att luren saknar plats för minneskort – något andra testare har anmärkt på – är mig fullständigt likgiltigt.

I allt väsentligt är det här en vinnarlur i min bok.

Samsung Galaxy S6 Edge

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>