Thunderbolt 4: Mångsidig kabelanslutning för alla

Idag introducerar Intel nästa generations universella lösning för kabelanslutning, Thunderbolt 4.

Thunderbolt 4: Mångsidig kabelanslutning för alla 1Den kommer med ökade minimikrav för prestanda, utökade egenskaper och följer USB4-specifikationen. Dessutom gör Thunderbolt 4 det möjligt att för första gången tillhandahålla dockor med upp till fyra Thunderbolt-portar och upp till 2 meter långa universalkablar. Först ut med integrerad Thunderbolt 4 är Intels kommande processorer för bärbara datorer, arbetsnamn ”Tiger Lake”.

Intel introducerar också Thunderbolt 4-styrenheter i 8000-serien, kompatibla med hundratals miljoner redan existerande datorer och tillbehör med Thunderbolt 3. Utvecklingskit och certifieringstest för Thunderbolt 4 finns tillgängliga nu.

En konsekvent, branschledande uppsättning funktioner kommer med Thunderbolt-produkterna. Det går enkelt att ansluta datorer till data, video och ström med en enda USB Type-C-port. Anslut till kraftfulla Thunderbolt-dockor, skärmar, snabb lagring eller USB-tillbehör. För att säkerställa en konsekvent upplevelse och användarvänlighet över ett brett spektrum av produkttyper och -tillverkare samarbetar Intel nära med ekosystemet av dator-, tillbehörs- och kabelpartners för obligatorisk certifiering av alla Thunderbolt-produkter.

Nästa generation bygger på innovationen hos Thunderbolt 3 för en äkta universell kabelanslutning. Thunderbolt 4 ger alltid en hastighet på 40Gb/s samt data, video och el över en enda anslutning. Det är den mest omfattande Thunderbolt-specifikationen hittills och som följer den bredaste uppsättningen av branschstandardspecifikationer – inklusive USB4, DisplayPort och PCI Express (PCIe). Den är fullt kompatibel med tidigare generationer av Thunderbolt- och USB-produkter.

Certifieringskraven för Thunderbolt 4 inkluderar:

  • Dubbla minimikraven för video och data i Thunderbolt 3.
  • Video: Stöd för två 4K-skärmar eller en 8K-skärm.
  • Data: PCIe på 32 Gbps för lagringshastigheter upp till 3 000 MB / s.
  • PC-laddning på minst en datorport och när den är dockad.
  • Stöd för dockor med upp till fyra Thunderbolt 4-portar.
  • Väcka datorn från viloläge genom att trycka på tangentbordet eller musen när den är ansluten till en Thunderbolt-docka.
  • Krav på Intel VT-d-baserat DMA-skydd (Direct Memory Access) som hjälper till att förhindra fysiska DMA-attacker. Läs mer i Thunderbolt Security Brief.

Som tidigare aviserats under CES 2020 kommer Intels kommande mobila PC-processorer, med arbetsnamn “Tiger Lake”, vara de första att integrera Thunderbolt 4. De första datorerna och tillbehören med Thunderbolt 4-certifiering förväntas vara tillgängliga senare i år, inklusive bärbara datorer som verifierats genom Intels innovationsprogram “Project Athena”.

Senare i år kommer Intel också att leverera den nya Thunderbolt 4 controller 8000-serien, inkluderande:

  • JHL8540 och JHL8340 styrenheter för datortillverkare
  • JHL8440 styrenhet för tillbehörstillverkare