Tillväxten avtar under första kvartalet 2018 – tre av fem videoklipp ses på mobila enheter

Medieföretag producerade och distribuerade nära tre gånger mer videoinnehåll under första kvartalet 2018 jämfört med året innan, avslöjar ny studie från Ooyala.

Tillväxten avtar under första kvartalet 2018 - tre av fem videoklipp ses på mobila enheter 1Tittandet på mobila enheter fortsätter att öka men tillväxten har stabiliserats under första kvartalet 2018 med en ökning om knappa 1,8 procent jämfört med tidigare år, det visar Ooyalas nyligen publicerade rapport Q1 2018 Global Video Index Report. Tillväxten var en av de lägsta jämfört med de senaste fjorton kvartalen och andelen visningar på mobila enheter minskade med 4,6 procent jämfört med föregående kvartal.

Trots detta ses längre klipp (längre än 20 minuter) på mobila enheter i allt större utsträckning.  På smartphones ses långa klipp, mellan 20 och 40 minuter långa, färdigt till 57 procent och ultralånga klipp, som är längre än 40 minuter, till 45 procent, visar Ooyalas studie.

På andra enheter fann Ooyala att:

  • 61 procent av tittare som använder surfplattor såg klart på långa videoformat (20-40 minuter) och 71 procent som använder desktop
  • 51 procent av tittare som använder surfplattor såg klart på ultralånga videoformat (+40 minuter) och 59 procent som använder desktop

“Konsumenter blir att mer vana vid att titta på olika innehåll, på alla skärmar,” säger Jim O’Neill, analytiker på Ooyala. “Traditionella hinder för att titta på flera olika skärmar, som premiuminnehåll, kostnad och kvalitet har alla försvunnit. Tittarnas val av skärm är numera den som finns enklast tillgänglig.”

Regionala trender inom mobilt videotittande

I Latinamerika ökade andelen visningar i mobila enheter signifikant jämfört med föregående kvartal. I Asien var det en liten tillväxt, samtidigt som andelen visningar minskade i Europa/Mellanöstern/Afrika (EMEA) och Nordamerika.

I Nordamerika har visningar i mobila enheter ökat med 9 procent jämfört med föregående år och 18 procent senaste två åren, och representerar nu 56,6 procent av alla videovisningar under första kvartalet 2018.

  • Under första kvartalet 2018 representerade mobila videovisningar 58 procent i EMEA, en ökning om 22 procent jämfört med föregående år (från 47,8 procent första kvartalet 2017 och en ökning om 39 procent jämfört med första kvartalet 2016)
  • I Asien nådde andelen videovisningar på mobila enheter 60,7 procent, en ökning om 52,3 procent jämfört med föregående år
  • Latinamerika slog nytt rekord med 59,5 procent av alla videovisningar i mobila enheter

Strömmande videoinnehåll blir allt viktigare

Antalet timmar av innehåll som erbjuds på OTT-tjänster har fördubblats under sista kvartalet 2017, och ännu mer innehåll producerades första kvartalet 2018 – nära tre gånger så mycket jämfört med året innan.

  • Längre videoformat (längre än 20 minuter) ökade med 189 procent
  • Mellanlånga videoformat (5-20 minuter) ökade med 171 procent
  • Korta videoformat (kortare än 5 minuter) ökade med 178 procent

“Videoinnehåll som är anpassat till mobilen drivs på av producenter och distributörer inom sport, nyheter, nöje samt B2B som ser en växande marknad” kommenterar O’Neill. “De förstår att mobila enheter måste ha en central roll hos alla innehållsproducenter, vars strategi är strömmande video. Om du ignorerar mobilen, eller visar en lägre kvalitetet i det formatet, kommer du också med stor sannolikhet att förlora en större andel av din affär.”