[Kvinnor på Kanalen] Den nionde upplagan av Dells årliga Dell Women Entrepreneur Network Summit (DWEN) ägde rum i dagarna och i samband med detta presenterade Dell nästa del av det djupgående undersöknings- och analysinitiativ som man tillsammans med analysföretaget IHS Market arbetar med sedan 2016.
”Kvinnligt entreprenörskap växte globalt med 13 procent under 2017, ett tecken på att det finns ett momentum för kvinnlig representation i såväl offentlig som privat sektor i många delar av världen. Men vi ser också att tillgång till kapital och teknologi, tillsammans med kulturella och politiska barriärer fortsätter att begränsa möjligheterna för företag som ägs av kvinnor”, säger Karen Quintos, Executive Vice President och Chief Customer Officer på Dell.”
Den här gången har man fokuserat på ett kärnområde för alla entreprenörer, oberoende av bransch och skala: kapital.
Kapitalanskaffning stor utmaning för kvinnliga entreprenörer
Kapitalanskaffning är ett kritiskt moment på tillväxtresan för de flesta startup-bolag, och här ställs kvinnliga entreprenörer inför särskilda utmaningar: Under 2017 gick endast 2 procent av riskkapitalinvesteringarna globalt till bolag med kvinnliga grundare. Här finns också stora skillnader mellan de olika undersökta städerna.
Dell och IHSM har tagit fram djupdykningar i förutsättningarna för kvinnliga entreprenörer i tio av de 50 städer som man tittat närmare på: Austin, Amsterdam, Boston, London, Mexico City, Sao Paolo, Singapore, Sydney, Tokyo och Toronto. De fungerar inte bara som en utförlig lägesrapport, de innehåller också rekommendationer för hur städerna kan förbättra möjligheterna för entreprenörer.
”När en stad lyckas bryta ner barriärerna för kvinnligt entreprenörskap så sker en dramatisk förbättring av stadens ekonomiska förutsättningar”, säger Cris Turner, Vice President, Government Affairs på Dell. ”Med våra djupdykningar visar vi hur städerna kan lära av varandra och uppmuntra till politik som attraherar och stöttar kvinnligt entreprenörskap.”
De 50 städerna har dessutom rangordnats med avseende på fem centrala punkter: kapital, teknologi, kultur, marknad och arbetskraft. Dessa har delats upp i totalt 72 olika indikatorer och den totala poängsumman avgör uppdelningen. Här placerar sig Stockholm på femte plats, som näst bäst i Europa:
- New York City
- Bay Area
- London
- Boston
- Stockholm
- Los Angeles
- Washington D.C.
- Singapore
- Toronto
- Seattle