Tobii introducerar Tobii Spotlight Technology

Vid Siggraph-konferensen 2019 i Los Angeles presenterade Tobii idag Tobii Spotlight Technology, en eyetracking teknologi som ger betydligt effektivare utnyttjande av processorkapacitet inom virtual reality och som lägger grunden för nya möjligheter inom området foveation.

Tobii introducerar Tobii Spotlight Technology 1Foveation syftar på förmågan att endast behandla information på hög detaljnivå där vi fokuserar vår blick.

Precis som det mänskliga ögat är optimerat för att fokusera på mycket små detaljer i en liten del av en bild, så erbjuder Tobii Spotlight Technology den mänskliga synens fördelar till produkter vi använder och kommer att använda dagligen.

Resultatet är en mer effektiv produkt och en mer naturlig användarupplevelse som öppnar för nya möjligheter och innovation på virtual reality-marknaden.

”Tobii Spotlight Technology är avancerad eyetracking speciellt anpassad för foveation”, sade Tobiis VD Henrik Eskilsson. ”Tobii Spotlight Technology riktas direkt mot det ständigt ökande behovet av effektivare datorsystem. Att arbeta med våra partners för att möjliggöra foveated rendering är bara början, och Tobii Spotlight Technology visar vårt engagemang för innovationer i detta område under kommande år.”

Som en del av dagens pressmeddelanden har Tobii presenterat resultat av prestandatester av dynamisk foveated rendering i virtual reality med hjälp av Tobii Spotlight Technology.

Resultaten visar att Tobii Spotlight Technology kan minska shading-belastningen för vissa applikationer med 57 %, vilket möjliggör en bättre visuell upplevelse för användarna och mer effektiva virtual reality-produkter. Besök foveatedrendering.com för att se en sammanfattning av resultaten.

“Som ett av de första bolagen som lanserar VR produkter med inbyggd eyetracking, genom vårt VIVE Pro Eye headset, så är vi glada att samarbeta med Tobii för att realisera det värde som eyetracking erbjuder utvecklare och företag”, sade Vinay Narayan, VP Platform Strategy & Developer Relations, HTC VIVE. “Tillsammans med våra partners, som Tobii och NVIDIA, driver vi utvecklingen framåt genom att skapa produkter som erbjuder än bättre visuella upplevelser och mer intuitiva gränssnitt.”

“NVIDIA erbjuder grundläggande teknologi, som t.ex. “variable rate shading”, som skapar möjligheter för hela ekosystem att skapa innovativa lösningar”, sade David Weinstein, Director, Virtual Reality, NVIDIA. “Vi samarbetar med Tobii och andra ledande teknikbolag, inom både hård- och mjukvara, för att driva stora tekniksprång till massmarknaden. Foveated rendering är ett exempel på en sådan teknologi.”