Testbloggen: Toshibas lätta ultrabook väger tungt

Toshiba Portégé Z30 viker inte för vardagens klumpigheter i form av spillt kaffe, tapp i golv och annat som en dator egentligen inte borde behöva utstå. Den egenskapen tillsammans med låg vikt, lång batteritid och ett snyggt utseende gör att jag utan att tveka skulle ingå partnerskap med den – i alla fall under arbetstid.

Toshiba Portégé Z30

Den charmar med sitt smäckra utseende och låga vikt. Min första reaktion när jag lyfte maskinen ur sin kartong var att de glömt montera batteriet. Så var det naturligtvis inte. Toshibas Portégé Z30 är bara väldigt lätt.

Fullutrustad

Trots sitt kompakta format och låga vikt saknar den avsevärt mindre än de flesta i den här ultrabook-klassen. Visserligen har den ingen optisk läs- och skrivenhet, men det är ändå något som vi snart får besöka muséer för att beskåda. Men den har en full uppsättning anslutningar och dessutom en smartkort-läsare.

Här hittar du VGA och HDMI för bildskärmsanslutning, inte mindre än tre USB-portar, en RJ45 för sladdat nätverk och givetvis en ingång för headset. SD-kortläsare? Jodå, det finns också. Det är också en av styrkorna som Robin Johansson, försäljningsansvarig inom B2B på Toshiba, lyfter.

– Du ska aldrig hitta en dongel på en Toshiba, säger han och syftar på hur det ofta ser ut när ultrabooks kopplas in till projektorer och andra enheter – det hänger klasar av adaptrar, så kallade donglar, ur sidorna på de nyss så smäckra maskinerna.

För den som behöver går det att köpa en version med SIM-kortsplats också.

Toshiba Portégé Z30

En arbetshäst

Men hur långt kommer man med alla anslutningsmöjligheter? En bra bit, absolut, men inte hela vägen. När jag öppnar datorn och så småningom ser skärmen tändas sjunker charmfaktorn markant. Det här är långt från de full-hd-skärmar jag vant mig vid. Bilden upplevs som mjuk och färg och kontrast varierar beroende på betraktningsvinkel. Det funkar. Inte mer.

Å andra sidan är det här en arbetshäst och till skärmens fördelar hör att den knappt reflekterar något omgivande ljus. Men det här är avgjort inte någon maskin att titta på film eller foton med. Den är konstruerad för det som ännu bäst beskrivs som kontorsarbete.

Toshiba Portégé Z30

Dessutom visar det sig att modellen finns med full-hd-skärm av modernaste snitt. Det går till och med att få Z30 med touch-skärm. Priset blir förstås lite högre, men sammanfattningsvis är alltså skärmbristen egentligen ingen brist utan styrs helt av ditt eget val. Däremot är det tveksamt om en dyrare skärm är värt pengarna, vilket bekräftas av hur försäljningen ser ut.

– De flesta som köper den här modellen väljer den skärm som du har i testmaskinen, kommenterar Robin.

Självkrypterande hårddisk

Maskinen går givetvis att docka för att enkelt få tillgång till stationärutrustning på sin arbetsplats. Fingeravtrycksläsaren understryker också det företagsmässiga hos Z30, tillsammans med en rad funktioner som “självkrypterande hårddisk” – som en del av säkerhetskonceptet TPM (Trusted Platform Module) – och Intels Active Management Technology.

En annan egenskap som Robin Johansson gärna lyfter är hållbarheten. Bland annat trycktestas maskinerna innan de godkänns. Enligt Robin ska de klara ett tryck på 100 kg. Vilket, berättar han, häromveckan var något en kund ville skulle bevisas.

– ‘Ställ dig på datorn’, uppmanade kunden. Jag måste medge att var nervös – det var ju min egen dator – men la den på golvet och ställde mig på den. Den pep och hade sig eftersom tangenterna trycktes ned, men den höll, berättar Robin.

Älskade pinne

Tangentbordet ja. Det är nog av den här datorns främsta sidor. Tangenterna sitter lagom tätt, har bra slaglängd och “svarar” bra vid nedtryck. Det ger en bra, solid skrivkänsla.

Dessutom har maskinen en pekpinne, den där som IBM en gång lanserade i sina Thinkpad-maskiner och som sitter i korsningen mellan G, H och B. Somliga hatar den, andra älskar den. Jag hör till den senare kategorin. Men här finns givetvis också en pekplatta som är väl tilltagen i storlek och ger en bra känsla och funktion.

_DSF9269

Batteriet är som jag antydde tidigare lite något av en gåta. Det känns inte – apparaten verkar alldeles för lätt – men räcker för att du aldrig ska behöva ta med dig strömadaptern till kontoret. 10-11 timmar på en laddning säger Toshiba.

Att använda en Portege Z30 och skriva om det är knappast någon fyrverkeriartad upplevelse. Och det ska det nog inte vara. Det här är en maskin konstruerad för arbete när arbete handlar om att skriva och hantera text- eller sifferbaserade dokument. När stämpelklockan fått sitt stänger du maskinen och drar fram en platta av en eller en annan sort om du söker underhållning. Åtminstone gäller det modellen med den enklare skärmen. Väljer du en full-hd-skärm och kanske till och med den med touch-funktion lär Z30 även kunna tjänstgöra som nöjesmaskin.

Jag gillar formatet, tangentbordet, anslutningarna och inte minst att den är så fysiskt tålig och pålitlig att Toshiba vågar ge kunden pengarna tillbaka om den skulle gå sönder på ett sätt som täcks av garantin.

Post Comment