Testbloggen: Toshibas toppmodell Portege Z30-C inger förtroende

Robust, uthållig och byggd för maximal säkerhet. Toshiba Portege Z30-C utstrålar självsäkerhet och försöker inte charma någon med ytliga attribut.

Det råder ingen tvekan om att det är ett fullblodsproffs jag har under fingertopparna. Toshibas toppmodell Z30 är visserligen inte alldeles ny och jag har redan gjort bekantskap med en tidigare version av modellen. Men den här innehåller faktiskt en tillräckligt stor nyhet för att vara värd ett eget blogginlägg. Nyheten stavas Skylake och är  Intels senaste version av den tekniska plattform som utgör grunden i datorn. Med Intel Skylake blir inte Toshiba Portege Z30-Cbara batteritiden avsevärt bättre och prestandan högre. Den ger framför allt större möjligheter att stärka säkerheten, i synnerhet för mobila användare.

Det exemplar av Toshiba Portege Z30-C jag fick händerna på hade Windows 7 installerat, vilket något förtar känslan av ny dator. Den borde givetvis levereras med Windows 10 installerat. Windows 10 är inte minst en förutsättning för att kunna dra full nytta av alla säkerhetsrelaterade nyheter i den senaste Intel-plattformen. Visserligen ligger en cd-skiva med Windows 10 Pro  i kartongen, men eftersom datorn saknar cd-läsare gör den inte särskilt mycket nytta. Åtminstone inte omedelbart.

Till det yttre rör det sig om en smäcker skapelse. Skärmen mäter 13,3 tum och tack vare en hyggligt tunn ram runt själva bildpanelen har yttermåtten kunnat hållas minimala. Den går visserligen inte att jämföra med Dells XPS 13 i det avseendet, men den är å andra sidan extrem.

Om du trots det är skeptisk till maskinen förmåga att stå emot yttre åverkan kan vi avslöja att Toshiba ansträngt sig för att bygga en robust dator i Z30-C. Den ska bland annat klara ett tryck på 100 kg och en mugg kaffe över tangentbordet.

Tangentbordet följer för övrigt samma linje som maskinen i övrigt; det här är ett verktyg för yrkesbruk. Slaglängden är aningen längre än vad som är brukligt hos den här typen av maskiner och mellanrummet mellan tangenterna är väl tilltaget och minskar risken för felslag.

Den matta bildskärmen i 16:9-format är ok och upplösningen på 1920 gånger 1080 punkter placerar den i full-HD-klassen. Skärpa, kontrast och ljusstyrka räcker gott och väl till, även om den inte imponerar som exempelvis en OLED-skärm skulle göra. Å andra sidan behöver den inte imponera. Vi talar som sagt om en bruksmaskin.

Om du gillar ”brukligt” kommer du att älska rundvandringen på utsidan av datorn. Här finns inte mindre än tre USB-portar, ett nätverksuttag och både en VGA-kontakt och en HDMI-anslutning. Du hittar en smartkortläsare och en SD-kort läsare.

På rundvandringen kommer du också att hitta facket där du skjuter in SIM-kortet. Just det. Med en Portege Z30-C ska du aldrig stå utan uppkoppling. Eller i vart fall minimera risken för det. Därför har den stöd för en rad mobildata-tekniker som GSM, EDGE, GPRS, HSPA+ och LTE.

Allt detta ryms i ett paket som inte väger mer 1,2 kg och mäter 1,8 cm på höjden. Batteritiden ska vara på hela 11 timmar och även om jag inte kunnat testa uthålligheten enligt vetenskapliga metoder antyder mina vardagliga användning att siffran åtminstone inte är helt uppåt väggarna.

Arbetsminnet ligger på 8 MB och SSD-disken rymemr 256 GB.

Toshiba Portege Z30-C är en maskin för användaren som söker en pålitlig, uthållig dator som tål ihärdigt flängande och vet att skydda din information på bästa sätt. Det finns förvisso coolare maskiner. Men frågan är om de behövs.

 

Post Comment