Tre aktiverar Sveriges mest utbyggda 5G-nät

I december förra året var Tre först i Sverige med att lansera ett publikt 5G-nät – då i södra Stockholm.

Tre aktiverar Sveriges mest utbyggda 5G-nät 1Nu aktiverar operatören 5G i Malmö, Helsingborg, Lund, Västerås, Uppsala och stora delar av Stockholm. Med närmare 400 aktiva 5G-master, varav hälften i Stockholm, har Tre nu Sveriges mest utbyggda 5G-nät.

Tre aktiverar 5G i Malmö, Lund, Uppsala, Helsingborg, Västerås och stora delar av Stockholm inklusive bland annat Kungsholmen, Kista, Bagarmossen, Bromma och delar av Solna. Nätet, som aktiveras i Tres befintliga frekvensspektrum, är stabilare och likvärdigt med eller något snabbare än 4G samt har lägre svarstider. De riktigt höga hastigheterna – många gånger snabbare än 4G – kommer att börja byggas ut runt årsskiftet när Post- och Telestyrelsen gör fler och större 5G-frekvensband tillgängliga för alla operatörer.

– Vi har jobbat stenhårt för att uppgradera 4G-master till 5G-master under vintern och våren, och kommer inte att slå av på takten i sommar. Efter att de riktiga 5G-frekvenserna blivit tillgängliga kommer vi att bygga ut och ge våra kunder 5G i toppklass, säger Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige.

I dag har Tre totalt 385 5G-master, varav 200 i Stockholm, och arbetet med att uppgradera ännu fler master pågår.

– Det här är första steget där vi använder frekvensspektrum vi redan har tillgång till. Efter att de riktiga 5G-frekvenserna blivit tillgängliga runt årsskiftet kommer våra kunder att kunna få betydligt snabbare hastigheter, säger Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre.

Tre lanserade redan i december Sveriges första publika 5G-nät i Årsta/Enskede i södra Stockholm. Lärdomarna där har varit viktiga vid utbyggnaden av 5G i övriga landet. Under vintern och våren har utbyggnaden fortsatt i hög takt och den kommer att fortsätta i sommar och tidig höst då bland annat nätet i stora delar av Stockholms innerstad kommer att aktiveras för 5G.

– All 5G som finns tillgänglig idag, inklusive vår, når inte de hastigheter som 5G kommer ha när de nya 5G-frekvenserna är utbyggda. Men eftersom det inte finns så många tjänster idag som kräver 5G klarar man sig i de flesta fall lika bra med 4G och det uppgraderade 5G-nätet, det märks ingen större skillnad. Mobilnäten, mobilerna men framför allt tjänster kommer att utvecklas under hösten, säger Haval van Drumpt.

Tres 5G-nät fungerar i dag med ett antal 5G-kompatibla mobiler (Huawei P40, Huawei P40 Lite 5G, Huawei P40 Pro, Xiaomi Mi 10, Sony Xperia 1 II) och i takt med att fler mobiler släpps på marknaden kommer allt fler kunder att kunna använda Tres 5G-nät. Alla privatkunder med ett 3Surfa-abonnemang från Tre samt en 5G-mobil från Tre, får tillgång till det nya 5G-nätet utan extra kostnad. Samma gäller för företagskunder som har abonnemang som lanserats efter den 15 januari 2019. Inga ändringar behöver göras på dessa privat- eller företagsabonnemang för att få tillgång till 5G.


Här lanserar Tre 5G:
Malmö: 
17 juni, hela innerstaden innanför Inre Ringvägen samt i Hyllie, Vintrie, Limhamn och Bunkeflostrand.
Lund: 17 juni, innerstaden
Helsingborg: 22 juni, innerstaden
Västerås: 22 juni, innerstaden
Uppsala: 22 juni, innerstaden
Stockholm: 22 juni, Kungsholmen, Bromma, Kista, Bagarmossen, Liljeholmen, Hägersten, Alvik och delar av Solna. (Efter sommaren aktiveras 5G i stora delar av Stockholms innerstad. 5G finns sedan december i Enskede/Årsta)