Hem Nyheter Tre aktiverar Sveriges mest utbyggda 5G-nät

Tre aktiverar Sveriges mest utbyggda 5G-nät

Publicerat av: Redaktionen

I december förra året var Tre först i Sverige med att lansera ett publikt 5G-nät – då i södra Stockholm.

Tre aktiverar Sveriges mest utbyggda 5G-nät 3Nu aktiverar operatören 5G i Malmö, Helsingborg, Lund, Västerås, Uppsala och stora delar av Stockholm. Med närmare 400 aktiva 5G-master, varav hälften i Stockholm, har Tre nu Sveriges mest utbyggda 5G-nät.

Tre aktiverar 5G i Malmö, Lund, Uppsala, Helsingborg, Västerås och stora delar av Stockholm inklusive bland annat Kungsholmen, Kista, Bagarmossen, Bromma och delar av Solna. Nätet, som aktiveras i Tres befintliga frekvensspektrum, är stabilare och likvärdigt med eller något snabbare än 4G samt har lägre svarstider. De riktigt höga hastigheterna – många gånger snabbare än 4G – kommer att börja byggas ut runt årsskiftet när Post- och Telestyrelsen gör fler och större 5G-frekvensband tillgängliga för alla operatörer.

– Vi har jobbat stenhårt för att uppgradera 4G-master till 5G-master under vintern och våren, och kommer inte att slå av på takten i sommar. Efter att de riktiga 5G-frekvenserna blivit tillgängliga kommer vi att bygga ut och ge våra kunder 5G i toppklass, säger Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige.

I dag har Tre totalt 385 5G-master, varav 200 i Stockholm, och arbetet med att uppgradera ännu fler master pågår.

– Det här är första steget där vi använder frekvensspektrum vi redan har tillgång till. Efter att de riktiga 5G-frekvenserna blivit tillgängliga runt årsskiftet kommer våra kunder att kunna få betydligt snabbare hastigheter, säger Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre.

Tre lanserade redan i december Sveriges första publika 5G-nät i Årsta/Enskede i södra Stockholm. Lärdomarna där har varit viktiga vid utbyggnaden av 5G i övriga landet. Under vintern och våren har utbyggnaden fortsatt i hög takt och den kommer att fortsätta i sommar och tidig höst då bland annat nätet i stora delar av Stockholms innerstad kommer att aktiveras för 5G.

– All 5G som finns tillgänglig idag, inklusive vår, når inte de hastigheter som 5G kommer ha när de nya 5G-frekvenserna är utbyggda. Men eftersom det inte finns så många tjänster idag som kräver 5G klarar man sig i de flesta fall lika bra med 4G och det uppgraderade 5G-nätet, det märks ingen större skillnad. Mobilnäten, mobilerna men framför allt tjänster kommer att utvecklas under hösten, säger Haval van Drumpt.

Tres 5G-nät fungerar i dag med ett antal 5G-kompatibla mobiler (Huawei P40, Huawei P40 Lite 5G, Huawei P40 Pro, Xiaomi Mi 10, Sony Xperia 1 II) och i takt med att fler mobiler släpps på marknaden kommer allt fler kunder att kunna använda Tres 5G-nät. Alla privatkunder med ett 3Surfa-abonnemang från Tre samt en 5G-mobil från Tre, får tillgång till det nya 5G-nätet utan extra kostnad. Samma gäller för företagskunder som har abonnemang som lanserats efter den 15 januari 2019. Inga ändringar behöver göras på dessa privat- eller företagsabonnemang för att få tillgång till 5G.


Här lanserar Tre 5G:
Malmö: 
17 juni, hela innerstaden innanför Inre Ringvägen samt i Hyllie, Vintrie, Limhamn och Bunkeflostrand.
Lund: 17 juni, innerstaden
Helsingborg: 22 juni, innerstaden
Västerås: 22 juni, innerstaden
Uppsala: 22 juni, innerstaden
Stockholm: 22 juni, Kungsholmen, Bromma, Kista, Bagarmossen, Liljeholmen, Hägersten, Alvik och delar av Solna. (Efter sommaren aktiveras 5G i stora delar av Stockholms innerstad. 5G finns sedan december i Enskede/Årsta)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>