Tre inviger svenskt höghastighets-5G
Hem NyheterNÄTVERK Tre inviger sin tjänst för svenskt höghastighets-5G

Tre inviger sin tjänst för svenskt höghastighets-5G

Publicerat av: Redaktionen

Utrullningen av det nya, snabba 5G-nätet pågår för fullt runt om i landet och stadskärnorna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg är redan helt täckta av 5G från Tre.

Idag inviger telekomoperatören Tre sin tjänst för höghastighets-5G som möjliggör surf i mycket höga hastigheter, laggfritt spelande och streaming i hög upplösning.

Tre inviger svenskt höghastighets-5G

Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige, vid 5G-mast nära Globen när nya höghastighetsnätet invigs som ger mycket höga hastigheter i innerstäderna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg.

Utbyggnaden fortsätter sedan under våren och sommaren med städer över 20 000 invånare.

När Post- och Telestyrelsens auktion av 5G-frekvenser genomfördes i januari 2021 var Tre den operatör som köpte mest 5G-spektrum per kund på det så kallade 3,5GHz-bandet, som möjliggör de snabbaste hastigheterna och dataöverföringen. Tre har prioriterat en jämn och hög täckning i Sveriges största städer och idag lanserar Tre sin tjänst för höghastighets-5G i Sverige.

– Nu går det riktigt fort i 5G-nätet och idag kan vi äntligen säga att 5G är här på riktigt. De senaste tio åren har vi ökat kapaciteten i mobilnätet rejält och med våra satsningar har vi säkerställt att våra kunder får gott om plats i nätet och kan surfa riktigt snabbt, säger Haval van Drumpt, VD på Tre.

I de centrala delarna av Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg har Tre idag mycket god 5G-täckning för höghastighets-5G. Utbyggnaden fortsätter sedan i hela landet med fokus på städer över 20 000 invånare.

Tre har som enda operatör i Sverige valt att visa täckningskartor på sin hemsida som skiljer på 5G och 5G+. Med 5G+ surfar man över 3.5 GHz-bandet som möjliggör de allra högsta hastigheterna, ofta över 1Gbit/s i goda förhållande. Samtidigt som 5G-nätet rullas ut moderniseras också 4G-nätet, som är en förutsättning för ett snabbt 5G-nät. De senaste åren har Tre investerat över tre miljarder i snabba 4G- och 5G-nät och under 2022 investeras ytterligare drygt en miljard kronor i nätet, främst för utbyggnad av det snabbaste 5G-nätet.

Ny tjänst lanseras idag

Med tilläggstjänsten 3Fullfart får kunderna tillgång till högsta möjliga hastighet i telefonen, upp till 1300Mbit/s i optimala förhållanden. Tjänsten kostar 49 kronor i månaden men ingår i alla abonnemang året ut för att så många som möjligt ska få testa hur det känns att få surfa i riktigt höga hastigheter.

Svenskarna streamar som aldrig förr

Svenskarnas dataanvändning i mobilen har skjutit i höjden de senaste åren och det är streamingtjänsterna som ligger bakom den största delen av ökningen, enligt en kartläggning från Tre.

Under 2016 konsumerade den genomsnittliga mobilkunden hos Tre 4,1 gigabyte data i sin mobil, fem år senare hade den siffran mer än tredubblats till 14,2 gigabyte och ökningarna fortsätter under 2022. Dataanvändningen kommer inte att öka dramatiskt med 5G, men tekniken kommer att förändra hur vi använder mobilen och därmed hur vi konsumerar data.

– På kort sikt kommer vi främst att märka av 5G med snabbare streaming i högre kvalitet och att gaming på allvar flyttar in i mobilen, när du kan spela dataspel utan lagg. På något längre sikt knackar tekniker som AR, augmented reality, på dörren och kommer att göra att vi använder mobilen på ett helt annat sätt än idag, säger Haval van Drumpt.

Så snabbt går det

Normalhastigheten för det gamla 3G-nätet är 3-16 megabit per sekund, medan det för 4G-nätet är 10-80 megabit per skund. Med 5G kommer svenskar nu att kunna surfa, streama och spela i mycket högre hastigheter än tidigare. Normalhastigheten i Tres vanliga 5G-nät ligger mellan 10 och 100 megabit per sekund, medan normalhastigheten i Tres höghastighetsnät, kallat 5G+, ligger mellan 200 och 600 megabit per sekund.

För att surfa i de allra högsta hastigheterna, mellan 100 Mbit/s upp till över 1 Gbit/s, behövs en telefon som stöder 5G, ett 5G-abonnemang samt tillgång till ett 5G-nät. Hastigheten varierar beroende på var man surfar och vilken telefon man har samt hur många som använder samma mast.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>