Hem NyheterMolntjänster Tre skäl till att molnet tar över – inte de du tror

Tre skäl till att molnet tar över – inte de du tror

Publicerat av: Redaktionen

Vittnesmål om att företag har kunnat fortsätta sina verksamheter under den pågående pandemin tack vare molntjänster duggar tätt.

Tre skäl till att molnet tar över - inte de du tror 2

Mats Ericson, regionchef Sverige, Danmark och Island

Det gör att den pågående övergången till molnteknik för IT är ännu tydligare än tidigare. Och det är inte bara snack.

Enligt Gartner spenderas 63 miljarder dollar, cirka 521 miljarder kronor, på infrastrukturtjänster i molnet globalt under 2020. Det kan jämföras med 44 miljarder dollar, cirka 364 miljarder kronor, under 2019 och prognostiserade 81 miljarder dollar, cirka 670 miljarder kronor, under 2021. 2024 förutspås molnlösningar stå för 45 procent av satsningarna på infrastruktur, applikationer och outsourcing av affärsprocesser.

Investeringarna i traditionella datacenter är fortfarande större, med 188 miljarder dollar, cirka 1,55 miljarder kronor, under 2019. Men det var en minskning med tio procent jämfört med 2018. Trenden är tydlig.

Anledningarna till att satsa på molnet har förändrats. Traditionellt har prenumerationsmodellen framhävts. Den har gjort det möjligt att byta ut investeringar mot löpande kostnader. Tidigare har även en önskan om att sänka IT-kostnader varit en drivkraft för molnet. Nu har många har insett att det kan bli dyrare med molnlösningar än traditionella IT-lösningar, men konstaterat att det är värt pengarna.

I dag är det främst tre andra skäl som bidrar till en accelererad övergång till molnet: flexibilitet, AI och säkerhet. Låt oss granska dem närmare.

Flexibilitet framför allt annat

I osäkra tider måste företag ha flexibiliteten, eller agiliteten, för att kunna prova nya lösningar och ändra strategier snabbt och för att kunna skala IT-drift, både upp och ner. Fysiska butiker går över till e-handel, restauranger levererar mat till dörren, fysiska möten blir Zoommöten, och så vidare. Det är bara några exempel på vikten av att kunna agera snabbt och bara molnet erbjuder den flexibiliteten och kapaciteten till en rimlig kostnad.

AI på riktigt

Molnet erbjuder möjligheten att testa nya lösningar. Google Cloud AI är ett bra exempel på hur molntjänster kan ge tillgång till färdiga lösningar, komponenter som kunden kan sätta ihop till egna lösningar och utvecklingsverktyg. AI-revolutionen har inte tagit fart på allvar än, men de flesta inser att det handlar om kraftfulla tekniklösningar med potential att automatisera och kraftigt snabba upp beslutsfattande och processer under de kommande åren. Och det är i molnet tjänsterna för att realisera den potentialen finns.

Säkerhet är baskravet

Tidigare sågs säkerheten som en svaghet för molntjänster, men i dag inser man att det är precis tvärtom. Få företag eller organisationer kan skapa lika säkra IT-miljöer på egen hand som de stora molnföretagen. Molnleverantörerna har insyn i alla tänkbara säkerhetshot och kan skapa processer för att upptäcka och neutralisera dem. De har råd att anställa en mängd säkerhetsexperter.

Under de kommande åren tror jag att många företag kommer att använda flera publika molnplattformar, för att undvika inlåsning och för att ha flexibiliteten att flytta IT-drift dit det passar bäst för stunden. Att använda flera molnplattformar underlättar också återställning efter katastrofer.

Övergången till molnet är en kontinuerlig process som kommer att ta flera år. De traditionella datacentren kommer att finnas kvar. Men det är de företag som satsar på att använda flera olika molnplattformar som kommer att ha bäst säkerhet och kunna agera snabbast.

Av Mats Ericson. regionchef Sverige, Danmark och Island

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>