Tullhanteringen förändras under 2022
Hem Leverantör Tullhanteringen förändras under 2022

Tullhanteringen förändras under 2022

Publicerat av: Redaktionen

Just nu pågår ett förändringsarbete för hur företag i hela Europa lä­­mnar tulldeklarationer till tullmyndigheter.

Det är därför viktigt att förbereda sig inför de förändringar som kommer inom ramen för UCC (Union Customs Code).

Ghassan Rassoul, nordisk Product manager på Descartes, ledande systemleverantör med lösningar inom Tullhantering, Ruttoptimering och Transport Management, kommenterar förändringarna.

  • Tullhanteringen förändras under 2022Vi är redo med välbeprövad funktionalitet för hantering av import, export, tillfälligt lager, tullager och skapande av nödvändiga tulldeklarationer i ett enda system. Vi följer noga utvecklingen och våra lokala tullexperter finns tillgängliga för att diskutera förändringarna och svara på eventuella frågor, säger Ghassan Rassoul.

Tullverket har meddelat att det gamla importsystemet kommer att fungera fram till den 31 december 2022, vilket innebär att alla förändringar måste vara implementerade innan årsskiftet.

Först ut i Sverige är det nya importsystemet (standardtulldeklaration och förfaranden för övergång till fri omsättning) med start under våren 2022 och därefter kommer övergången till det nya exportsystemet, ICS2 för flygfrakt, NCTS fas 5, att ske.

  • Förändringarna påverkar inte bara tullmyndigheter. Så småningom kommer alla företag som lämnar tulldeklarationer i Sverige behöva byta till Tullverkets system TESS. Det är av största vikt att företag nu ser över sin tullhantering och inte väntar med att ta reda på vilka anpassningar som behöver göras, säger Ghassan Rassoul.

Till företagens hjälp har Descartes samlat alla nya processer och datum för de kommande förändringarna i en eBok. Här kan du även ta del av Tullverkets tekniska specifikationer. ­

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>