Två av tre svenskar villiga att betala för att få tillbaka kidnappade data genom ransomware 

Två av tre svenskar villiga att betala för att få tillbaka kidnappade data genom ransomware 

Publicerat av: Redaktionen

Svenskar i digital framkant men endast 14 % villiga att betala för sin säkerhet online.

Trots en lavinartad ökning av cyberattacker och en prognos som förutspår än smartare och mer komplexa infektioner under 2017 och trots att vi är ett land i digital framkant, är vi svenskar fortfarande dåliga på att skydda våra digitala enheter innan vi har blivit drabbade av cyberbrott. Bland länderna i Norden rankas vi dessutom som sämst, visar en ny undersökning från Kaspersky Lab.

Samtidigt som 69 procent uppger att de är helt beroende av informationen på sina digitala enheter och skulle drabbas av panik eller sorg om de förlorade informationen, är det endast 14 procent som kan tänka sig betala 300 kronor för att skydda dessa enheter. Intressant är däremot att så många som 67 procent kan tänka sig betala pengar för att få tillbaka data som kidnappats av till exempel ransomware. 39 procent skulle dessutom kunna betala mer än 300 kronor.

Att vi väljer att inte skydda den privata informationen vi har på våra enheter förrän vi har råkat ut för cyberhot visar att vi fortfarande inte tar cyberkriminalitet på allvar i Sverige och att vår inställning till en digital livsstil inte har utvecklats i takt med våra vanor. Enligt David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab, är Sverige ett av de mest digitaliserade länderna i världen och i förhållande till den höga andelen internetanvändare i olika åldrar är andelen som skyddar sig online väldigt låg, vilket gör Norden och främst Sverige, till ett högriskland för cyberkriminalitet.

Våra digitala enheter har blivit en förlängning av vårt minne
Idag förlitar vi oss helt och hållet på våra digitala enheter och förvarar bland annat kontaktuppgifter, kalendrar och familjebilder på dessa. Intressant är även att 80 procent kommer ihåg hela eller delar av sitt hemnummer vid 10-årsåldern, men knappt 34 procent kan sina barns mobilnummer.

Svenskarna sämst i Norden på att skydda sina enheter
Jämfört med våra grannländer är vi svenskar dessutom sämst på att skydda våra enheter. I Sverige har knappt 59 procent av alla som äger en laptop installerat ett säkerhetsprogram, jämfört med våra grannländer där andelen som skyddar sin laptop är högre. Övriga Norden, och i synnerhet finländare, är dessutom bättre än svenskar på att skydda sina mobila enheter. Närmare hälften, 47 procent, av de svarande i Finland har ett säkerhetsprogram installerat på sin smartphone, jämfört med 38 procent i Sverige. Samtidigt väntas cyberhoten öka och bli mer sofistikerade under 2017.

Statistik från undersökningen:

  • I Danmark har 66 procent respektive 63 procent i Finland och 60 procent i Norge installerat säkerhetsprogram på sin laptop
  • 47 procent i Norge och Finland samt 44 procent i Danmark skyddar sina mobila enheter
  • 70 procent av svenskarna är rädda att få sina bankuppgifter online stulna. 42 procent oroar sig för sina kortuppgifter medan 37 procent svarar att personnumret innebär den största risken vid cyberbrott.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00