Tysk IT-jätte svävar i det blå

[KANALPARTNER] Deutsche Telekom har under de senaste åren fått rejäl styrfart på sin molnsatsning, inte minst via dotterbolaget T-Systems satsning som går under namnet Open Telekom Cloud.

Tysk IT-jätte svävar i det blå 1Allt sedan telekomjätten Deutsche Telekom år 2000 grundade IT-bolaget T-Systems har både mor och dotter sneglat på de möjligheter som finns i den uppkopplade världen som numera brukar benämnas i molntermer. I utvecklingen mot avancerade molntjänster har man lagt särskilt tonvikt på dataskydd, något som är av stor vikt på den tyska hemmamarknaden där strikta regler tillämpats långt innan EU:s nya dataskyddsförordning GDPR trädde i kraft.

Under förra året kunde Deutsche Telekom redovisa en tillväxt på tolv procent inom molnområdet vilket innebar en omsättning på 1,6 miljarder euro där två tredjedelar kom från dotterbolaget T-Systems molnsatsningar.

Sedan dess har T-Systems kommit till skott med en rad nya lösningar inom molnområdet, nu senast med Open Telekom Cloud. Här handlar det om en infrastrukturtjänst som bygger på Openstack och givetvis drivs enligt stränga, tyska dataskyddsnormer. Den nya molntjänsten premiärvisades på Cebit-mässan våren 2016 och har nu kunnat stöpas ner till en rad fasta kunderbjudanden. Det handlar både om publika molntjänster och virtuella privata moln som är individuellt konfigurerbara för företagens skilda behov. Gemensamt för de nya tjänsterna är att gjorts tillgängliga via en självbetjäningsportal eller ett antal programmerbara gränssnitt (API) för tillgång till komponenter såsom processorkraft, arbetsminnen, lagring och nätverk.

Som exempel på hur molntjänsterna kan användas i större skala lyfter T-Systems gärna fram ett tidigt samarbete med forskningsanläggningen CERN som under tre månader samkörde tusen parallellt löpande virtuella processorer i ett kluster på 500 TB och bandbredd på minst 10 Gbit/s. T-Systems är även partner i det stora molnprojektet Helix Nebula Science Cloud där EU-kommissionen är en av initiativtagarna.

Inom ramen för Open Telekom Cloud ingår inte bara datorkraft och minne utan även administration, nätverkstjänster och säkerhet.

T-Systems betonar gärna att just säkerheten är något man fokuserar extra mycket på. Ett exempel på det är att de publika molntjänsterna tillhandahålls av tvillingdatacenter i Biere och Magdeburg, båda med omfattande säkerhetssystem. Open Telekom Cloud kan exempelvis skryta med att man ingår i en exklusiv skara av molntjänster som lyckats uppnå certifieringen Trusted Cloud Data Protection Profile (TCDP) 1.0.

Deutsche Telekom har 216 000 anställda, verksamhet i 50 länder och 168 miljoner mobilkunder. Omsättningen uppgår till cirka 75 miljarder euro.

Dotterbolaget T-Systems, som utvecklar, integrerar och levererar globala IT- och kommunikationslösningar, har närmare 38 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder euro.

Fler intressanta artiklar: Ny nordisk chef för T-Systems