Umeå nominerad till Sveriges digitaliseringskommun

Umeå kommun är tillsammans med nio andra kommuner nominerad till utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun som delas ut på Kvalitetsmässan i Göteborg 12 november.

Umeå nominerad till Sveriges digitaliseringskommun 1Umeå kommun tar ett samlat grepp om digitaliseringen för att på bästa sätt använda nya möjligheter och skapa nya effektiva digitala arbetssätt. Att digitalisera är nödvändigt för att klara grunduppdraget, att leverera bästa möjliga välfärd, service och tjänster till Umeåbor, företag och besökare.

Bra att jämföra med andra

–  Att vinna utmärkelsen skulle för oss innebära att vi får en bekräftelse på att vi har gjort rätt val och att vi får ny energi att ta nästa steg i vår digitala transformation, säger Lars Sandström, IT-strateg, Umeå kommun.

– Det är ett bra tillfälle att jämföra oss med andra kommuner för att nå ut med vad kommunen vill med sin digitalisering, lägger Lars Sandström till.

Nu ska kommunen svara på ett nytt batteri av frågor och genomföra ett digitalt mognadstest. En ny gallring sker i maj, då tas 3–5 av de starkaste kandidaterna ut till slutomgången. 12 november utses vinnaren på Kvalitetsmässans invigningsgala på Göteborgsoperan.

Se möjligheter med digitalisering

En eventuell vinst kan medföra att hela kommunen ser möjligheter med digitalisering, dels för att effektivisera, men också för att bli en ännu mer attraktiv kommun som ger medborgare och företag bra service.

– Kommunfullmäktige har tagit ut riktningen och det allra viktigaste är att chefer och ledare tar sitt ansvar och bidrar med ett digitalt ledarskap, att de leder förändringsarbetet så att kommunens medborgare får maximal utdelning av kommunens investeringar. Det är en grundpelare i vår digitala transformation.